有左小朋友後既夫妻關係?

602 回覆
283 Like 21 Dislike
好多女人生完都唔會記得自己仲係人地老婆
好多女人都拒絕溝通 同女人溝通係最難
hormones 決定咗
生咗小朋友嘅女人大多唔需要再要異性
我地大家都有全職工作嫁

樓上D女人假設左老公同自己都好想生仔咁

分返清楚 想生仔既係你 唔係老公
全職湊就話攰姐, 有工人好好多
仆街了
可能係 男同女童年可能已經差好遠
女人真係一出世就easy mode
兒童永遠是關係破裂被瀨既磨心
放咗手就要面對你
依家玩一換一?
有付出就一定有收穫?
對住屋企人不嬲都冇得咁計
決定要生就大家都有責任
冇得話分邊個邊個
更何況生完之後扑野都要天時地利人和
歲半咁細乜都唔放心正常啦 通常4-5歲 個細路識自己表達要乜野 識行識走就好啲啦

講真你做之前唔諗點養仔架? 呢啲野都講得出口
你3歲果陣你屋企人有冇掉低過你自己周圍去呀
維繫兩個人嘅感情,難過湊仔
湊仔大條道理可以令自己好忙好忙,就唔駛去處理同另一半嘅關係

好似有啲工作狂掛住做嘢唔返屋企咁,逃避困難啲嗰樣嘢
你係感情好先咁啫
倒咗果為因嘞
留名
屌你咁你幫手湊仔啦仆街幾撚多野做呀
放假一家出街行下先
個個都係咁捱到細路獨立再二人世界架啦
我自己屋企人細個是但養
我都唔想我小朋友生出黎是但養啦
就係知道細個係咩滋味大個先唔想重蹈覆轍嘛
咁可能我地本身雙職家長
本身個focus 已經唔係得小朋友
我識好多full time mom都係放唔低小朋友
無話岩定錯的 最緊要自己過到自己果關
我自己就真係做唔到full time mom
試過成個星期係屋企得湊女 已經心情好抑鬱
但我覺得我放假日子同小朋友有quality time 已經足夠
講真 又想湊仔又想同朋友聚會 咪帶埋個b 一齊
下個月我地都帶埋 小朋友去旅行
咪一齊制造大家的回憶
每個人選擇唔同 我只係覺得我有社交同湊女平衡到就夫妻關係先會好
冇問題喎大家相處融洽所有野分好哂工有哂默契,不過冇咩二人世界時間係真嘅
主要睇要唔要老婆都出去搵錢囉
如果老婆都要返工 返黎仲要湊仔+做家務
咁就真係你做埋我果份

你搵到錢 唔洗老婆幫手供樓
如果有請埋工人都搞唔掂
咁個老婆都麻麻地

不過講真 香港有幾多唔係雙職家庭
咁就梗係一人做D嫁啦
個個唔願做 生個仔出黎捐去保良局囉
其實有荷爾蒙影響㗎柒頭
好多女人生完都會肥
你接受唔到一早戴翻個套啦柒頭
你到中年地中海大肚腩生cancer
你老婆屌柒你又得唔得呀
我生活好撚精彩
唔抵得你中二病咁 唔知做乜9
我覺得可以試吓攞平衡 如果佢覺得夜晚小朋友特別需要佢 咁未唔好夜晚二人世界 我個時都係揀星期六早場去睇戲 或者用幫小朋友買嘢既理由約一齊食中午飯
小朋友如果朝早有人照顧相對上冇咁扭要見父母
老婆心理上都覺得朝早出左去仲有成個夜晚照顧個小朋友 心理上負擔冇咁大
婚都結埋 個人仲咁on9 你另一半真係可憐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞