有左小朋友後既夫妻關係?

602 回覆
283 Like 21 Dislike
有冇小朋友既生活轉變有幾大相信大家都知道

我單純想請問各位有小朋友既已婚夫婦,點樣維繫兩公婆既感情?

啲人話多溝通並了解雙方?但其中一方開始覺得「溝通唔到」咁到底點樣解決?

依家大家既關係就好似返工打卡一樣,無晒火花
幾耐無扑過嘢?
都有幾個月,就算搞野都應該解決唔到依家個問題
打機咁,
生仔前中路/ad,夠型夠carry就得。
生仔後轉職做support,出街拎野,佢要咩隨時拎倒出嚟俾佢。

以年計,而家已經唔知點開口話想搞野,好似好奇怪咁,去旅行都唔會搞野了
湊仔都攰到隻嘢咁
仲扑嘢
瞓下好過啦
話題主要都係環繞小朋友,但兩公婆必定要有二人時間,呢個一定要,佢係你老婆,必定要愛情維繫,唔好純靠感情
我反而係做support,對方唔得轉為主力carry
有左小朋友幾耐叫一次雞?
變左好純潔嘅感情
係純友情
兩個一齊沖涼都唔會想仆野
學我老細
等小朋友再大啲
叫老婆同仔女去外國讀書

分開吓 少見反而仲開心
所以我知道 我都係順其自然…依家個問題唔係扑野而產生(我覺得)
舊老細就係咁,冇老婆喺身邊即刻free哂,偷食完仲離埋婚
你講得啱,wtapps既溝通都係買奶粉買餸依啲家庭既話題。

二人世界時間都係落屋企附近行一陣..有提議去睇戲或者去酒店食夜晚自助餐,最後都係唔成事,咁佢都有講原因因為個小朋友既 ,我都無強迫佢…
有冇工人湊細路,有就可以兩公婆得閒去吓旅行 sweet 下。
有,但係夜晚都係痴我地訓。去旅行佢講左要等係小朋友大啲先得。但相信都唔係依一兩年可以成事
要開口?攬下錫下就知道啦
其實點解要咁將個焦點放係小朋友身上?
冇你地無微不至既照顧,個細路係咪會唔識大?

得閒可以同你老婆反思下討論下
我有明示暗示叫佢試下放手比個工人,因為工人都係照顧得好既,但佢都未做到,依個都係溝通上其中一個問題
咁你都可以準備定離婚喇
佢似乎唔明白自己角色係媽媽as well as老婆,而唔係媽媽instead of老婆
你個愛情缺口如果佢唔填補自然會有人填補
佢唔改就聽離婚啦
唔係喎, 我見我老友生完個仔
兩公婆而家以個仔為中心多左好多溝通, 感情仲好過生之前
唉 我唔想行到依一步,明明大家都無做錯事
有時愛係要做出嚟架一直唔做感情咪愈嚟愈淡囉,夫妻要一同面對好多困難,如果冇身體接觸嘅親密,就好難鼓勵到大家撐落去,生理影響心理,性滿足對生活好重要,餵得佢飽嗰排都嘈小啲交

利伸結咗婚20年都仲會每星期一兩次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞