網絡小說集中討論區<28>

310 回覆
3 Like 1 Dislike
無左爽位
睇完第一卷了
哇屌你老母
後面胃痛爆
睇完第二卷
好甜
第三卷....
想問下有冇啲香港背景嘅暴風雪山莊式推理故事?
異獸迷城個ending on99
唔知講乜
好撚胃痛
見到個留言話 睇左三次問鏡 得仙葫 赤心有咁好睇
蠱真人新書
睇左幾章,感覺有d 老土
養多陣再睇下點
睇埋第6卷呢本都算係網文頂峰之作
都唔係為虐而虐,人大左睇番本書都幾有以前心景波瀾既情感
個ending 都算道心圓滿

可以配合歌單play list 服用
https://youtube.com/playlist?list=PLuCGjhsNMYh7bQyQbFy9XZi2nKqhoCuQm&feature=shared
主角已經11萬like
活著viva 邊一卷啱聽
異獸迷城總結係開咗門之後寫到太玄 知道作者係想寫大道理想表達啲嘢 但係真係筆力唔夠 搞到太抽象唔知佢想表達啲咩

彩蛋嗰度作者係想表達 喺無數個可能中 一定有人類存在嘅可能性 所以彩蛋中一直係黑髮少年 無岀現過高陽個名 由讀者自由解讀
突然想搵返本好耐以前睇過既修仙/修真小說(大約10年前)
唔記得主角名同情節
剩係記得D大配角去到中期話係春秋五霸之類既轉世
唔記得,個play list係跟書入面講啲歌整出尼
明明就
唔happy 咁小陽陽咪冇晒同青靈既回憶
我而家睇到第五卷開頭
前面感覺就好似俾作者拎住把刀周不時就插我個心一刀咁拷問我道心
痛嘅同時又忍唔住想睇落去
我自己覺得最虐係第四卷 真係痴媽根
睇你點樣解讀啦
始終個結局太玄了
七間房真係睇唔明講乜
道心圓滿都唔方好嘢
睇完第五卷了

卷五就係一場整定嘅悲劇
中間大家睇得有幾咁開心幾咁甜
卷尾個落差感就越大
睇住天然不停安排好哂所有野唯獨無安排好自己真係好sad
睇住溫涼愛得越深就越唔記得天然更加sad
屌...
睇過BIG ORDER動畫就明 一樣咁爛
有撚排你痛
我的女友來自未來
已經成為我心目中嘅仙草
好耐未試過追書追到機都唔打
琴晚睇哂六卷 結局睇到失眠
每卷甜中帶虐 睇到個人欲罷不能
下面係我少少嘅讀後感
卷一尾嘅溫涼日記
卷五尾嘅雪山之旅
卷六嘅互相救贖 天然用佛珠去現實時間線見溫涼
呢幾到都睇到我男人老狗流咗幾滴眼淚
三個人同時係受害者 亦係加害者
困係呢個無間地獄不停輪迴

賀天然不停付出 想修補呢兩段愛恨交纏嘅關係 但完全無諗過自己 搞到自己滿身瘡痍

溫涼罪有應得 但被困係高中嘅九月 不停見證原初嘅小溫涼玩弄天然 已經係對佢最大嘅懲罰
卷一重生翻去拯救天然 成為佢驅散佢身邊黑暗嘅月亮 最後嘅日記獨白
卷二四嘅兩段記憶融合 身份記憶混淆不清 只記得要去愛天然
卷五溫涼線 係呀係好甜呀 但前面有幾甜 結尾就有幾慘
天然睇住溫涼同佢嘅經歷不停被淡忘 第一首cover 紋身 樂隊 全部抹除
最後達成夙願但同天然相關嘅記憶全部遺忘
我同你共同書寫嘅故事 但故事中沒有我 對溫涼 對天然嚟講 都係何等淒涼

曹艾青最無辜 俾小天然背叛 俾大天然操控佢半個人生
但最後無選擇有仇報仇 因為佢骨子裡嘅良善 同樣想見到天下有情人終成眷屬
卷六睇到佢慢慢原諒 釋懷 最後幫天然達成夙願 甘願自己留係無間地獄40年 最後上山搵老和尚天然完結輪回
最初睇到艾青其實覺得呢個角色對比溫涼 刻畫得唔夠好
睇完卷六真係即刻改哂觀 屌那星呢個真係聖母嚟
係人生最高光一刻送走賀天然 自己留係地獄到40年
最尾上山幫佢立長生位再攬住個牌 整句 我真的好想你啊 同返佢係小天然軍訓嗰陣message佢嚟個首尾呼應
成個角色形象即刻同溫涼有得fight

呢本書 三位角色都脫離無間地獄
係得返一眾讀者留係無間地獄胃痛 屌
愛情很甜,艾青很苦
工具人初雪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞