網絡小說集中討論區<28>

592 回覆
5 Like 1 Dislike
嗰段笑到仆街
早兩日完左
本野係幾好笑,係中間有d橋repeat, 同西遊果part 有d 悶
但難得地我有心機成本睇晒
怪談玩家幾好睇,鍾意睇懸疑推理恐怖系可以trytry
睇呢啲小說嗰陣成日諗如果我係主角已經唔知死咗幾撚多次
之前係咪有位巴打有個好長既書單list
想問下係幾樓
覺得佢上一本好睇D
我做的魔法卡牌絕無問題
未睇過望左兩眼頭幾章 搞咩咁似既
算好好睇
結局都好合理
劍來就真係cls 又臭又長
岩岩睇完
我本無意成仙
有冇其他日常文推薦一下
agger 間客有創意好多 主角配角都好有特色
慶餘年主角好無特色

畫蛇添足
笑死 麒麟:你班友cls 開七道門 on99
詭秘之主睇左2次
宿命之環睇到100章就唔想睇
唔鍾意打打殺殺既主角
有冇完本既武俠推薦?
我好鍾意死人經
有冇類似推介?
係咪我之前po嘅list?
你要去返前幾個post搵了
我好耐無update
有無啲言情小說類似極品家丁咁
睇完,可惜最後有少少寫崩,overall都唔錯嘅
金牌小書童
姬叉/關關公子啲書
推薦一本 煙雨銹劍
算係武俠 +懸疑
網文入面少見既題材 幾有新意

文筆ok 大綱完整 多視角描寫
道詭後半麻麻
前半段好多經典
媽我分不清
娃你著相了
絕對傳世名作

後半打打打無咩劇情
主角希特拉在世
一世之尊?
講真將夜都係
李慢慢 仲秋 就算係衞光明
都型撚過寧缺廿倍
得閒搬翻個書單過嚟
最近無書睇走咗去睇日本輕小說
下面係我養緊嘅書

叩問仙道 凡人流修仙
劇情,伏筆,打鬥場面嘅描寫均超出一般修仙小說
凡人流少不了要主角換地圖升lv周圍跑
但作者有埋大量伏筆引讀者追落去
隨住主角周圍跑世界觀逐漸完善 伏筆都慢慢披露出嚟
本書節奏偏慢 要俾啲耐性咁睇落去

不許沒收我的人藉 西方魔幻流
主角穿越入去自己有份design嘅遊戲
無系統 無金手指 只記得遊戲嘅劇情走向
為咗保命同提早退休 決定發展勢力對抗反派
本書搞笑為主,感情同劇情為輔
可以睇到男主角點樣係作死邊緣反覆橫跳同埋用愛感化敵人
佢就係西方版嘅大愛仙尊

普羅之主 玄幻
呢本書嘅最大特色係佢獨有嘅修練體系
本書世界觀入面有唔同種類嘅修者
有宅修 旅修 食修 武修 歡修 病修 窺修 etc.
唔同流派有獨特嘅能力 有佢地嘅強弱項
例如宅修係自己地頭內可以一打十 但出咗自己地頭就變傻仔
主角無意間成為咗雙重體系嘅修者 仲要係修行體系完全相反嘅宅修同旅修
因為手持至寶 俾人瘋狂追殺
故事就係睇主角點樣係修者盛行嘅"普羅洲"入面變強
本書笑點位唔錯,睇主角同人講道理十分歡樂
反派智商雖然有但係唔高 主角太順風順水 追殺佢嘅最後都變哂做EXP
但劇情同伏筆有加分
另外男女主角互動都好撚過癮

仙子,請聽我解釋 仙俠後宮
更新極慢,同姬叉啲書一樣風格但主角主要靠智謀搞死對手

我的女友來自未來
一共六卷 第七卷係DLC(仲出緊)
每卷可以獨立睇成一個結局
本書會令人回想起後生時代青澀嘅戀情
鐘意睇言情嘅巴絲一定唔可以錯過呢本咁甜嘅書

山海提燈
躍千愁新書
練氣體系 太瘦暫時未清楚主線劇情係乜

舊書單 多字慎入
應該唔係
好心講多啲
以前好似睇到
解脫咗一個
見之後章節更新唔夠多 唔捨得繼續睇
呢幾日無聊重睇 內容已經忘記咗八成
不過睇到第四卷中間
食煙嘅人格奪舍咗誠實嘅人格 順便倒帶埋去返軍營賽跑 個心突然有D煩
唔鍾意佢截然不同嘅行為 感覺換咗個主角好唔慣 之前令艾青短暫幸福嘅時光就咁被抹除咗 然後即刻溝拜玲耶 所以嗰段時光嘅意義喺?
呢個反差太大 覺得轉折得太撕裂 寧願佢接續短暫幸福嗰段時光 被未來溫涼同未來自己影響再度三心兩意起來 都唔好突然倒帶
而家變咗艾青同主角結婚嘅時空冇咗 呢段短暫幸福時光又冇咗 艾青無辜咁冇咗兩次 仲要呢兩段失去嘅時空於主角心中嘅地位 永遠冇當初九月消失嘅溫涼重要
突然唔想睇落去 過份偏心溫涼了 冇留返D比艾青 主次地位太明顯了

以前第一次睇 唔係呢種感覺 以前好奇之後劇情無諗咁多 嗰陣鍾意溫涼多D
但今次睇又覺得作者對艾青嘅安排有D涼薄 覺得結局end在
奪舍回帶之前
已經幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞