網絡小說集中討論區<28>

240 回覆
3 Like 1 Dislike
愈毒愈強
神農系統
服毒變強
有冇人想話睇D咩類別嘅書
依家回憶緊自己睇過乜順便睇下有乜可以分享
修仙除外,真係睇咁多年一本都冇睇過
柳大渣男始祖既我真不想重生啊

然後而家兩本
都重生了誰談戀愛, 少少商戰同輕鬆
逼我重生是吧, 後宮爽文, 當咸書睇

跟住柳大歸位寫第二本都市重生, 都重生了誰考公務員

有一本幾偏門, 叫我得給這世界上堂課
佢入面既橋段就完全係以結果為目標, D手段同方式都係好仆街咁發圍
克系大多數棄書原因就是,結構崩,毒點多,作者抓不住我的電波。

一百多章棄書其實已經係寫得不錯了,分別是
1. 道祖是克蘇魯
2. 對話邪神:開局成為天尊信徒

也有的是作者寫寫下無辦法寫的,不過有D亮點:
我在東京克蘇魯

我最BUY的係平衡到爽文同克系變異元素的,爽文佔成份比較重果種,克系不一定要見到原著家譜(次次見到深海克蘇魯拉萊耶大袞都想講:又係你啊陳生),比如:

我的詭異人生 (白刃斬春風)
詭異修仙:我能豁免代價(實屬弟中弟)
長生誌異(真愚老人)
人在神國,剛成人間收容物(白天太白)
陣問長生追到更新,可食用糧草嚟
主角光環好勁但世界觀幾好,瑕不掩瑜
雖然第二卷少悶,但
莊先生犧牲
之後反而好睇咗。謝推
權財
完本糧草 北宋大法官
宋朝王安石變法時期

問題:
係古代推三權分立
重說教 聽完都覺得毒點爆發

但同佢之前本作品 承包大明 接近一樣
只係推動劇情用打官司 而唔係做生意
文筆都算通順
但描述人物多用直述表達+容易自相矛盾
當然唔好期待配角好聰明

優點 :
但如果你鍾意睇
作者有一個核心去推動劇情
圍住一個思想向前行
而唔係單純點科技樹
咁佢係糧草

呢個年代仲有糧草好難得2.5-3/5
兩日睇完
我覺得冇乜作者get到克系重點

個人覺得克系概念同中式小說既主流有極大沖突
見有唔少感想話主角太幼稚

唔知係作者因為背景人均修仙所以將主角心智精靈化定點

同埋唔知做乜鬼搞到神識升lv 又難又神秘,明明全部人都有用神識但零研究

但睇佢畫陣係有趣的
最大缺點係劇情推進超慢 700章仲係築基 上面仲有至少幾個境界 真係3000章都唔知完唔完到
赤心越黎越撚悶 垃圾劇情用幾章講 重要劇情用幾句到半章帶過
起點呢幾日推啲遠古太監書係咩玩法
最近幾十章都勁水 每章頭1/3都係廢話or重覆返之前講過嘅野
小劍來
已經棄咗無睇
上咗洞真之後越睇越無癮
寫唔出以前簡單又蕩氣迴腸嘅情節
幾次大戰寫得麻麻地又冇咩好深刻嘅位
最加上人物脈絡越嚟越亂 收唔到尾唔出奇
睇起點書評真係一本小劍來
最近一卷明顯寫得差但少少批評都唔得
從越國寫條廢物皇帝心路歷程到無啦啦整個天人狀態出嚟
寫到佢真人無敵 ,發覺升得太快就俾個限制佢
邪教式經營
起點反駁隊
蠱真人開新書
希望唔好再爛
奇幻 西幻野 d白金大神都搞唔掂
佢新書又寫咩
西幻真係太難寫
佢個套無限血核頭一個大章我覺得寫得好好
個反轉好好睇
但係睇完之後就冇動力睇落去
節奏太慢
即食年代唔係睇開佢好難捱到去反轉位
更唔好講改完又改 係大執個種
蛊真人:

新书已经确定本月二十号发书,仙侠文,依旧是起点。

书名还没有定,内容和机关术有关,最近晚上八点左右会来QQ群冒泡和大家商量一下具体书名。

感兴趣的小伙伴,可以在群里讨论一下,给出自己的建议。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞