網絡小說集中討論區<28>

592 回覆
5 Like 1 Dislike
原來我對上一次睇帝霸已經係5109
唔識遊戲王係咪會睇唔明?
原來贅婿仲未完
我諗有睇過DM大概都明
完全無接觸過唔得
天才俱樂部講起 20世紀少年
先醒起兩部作品其實好似
童年回憶一下子湧上黎
睇到黑客大賽
屌,又係大中華
大家小心中毒
個幾段開始上交科技 對抗鬼佬
除咗架空世界邊有得避
有程度之分嘅

之前睇過本重生圍棋,劇情基本都係中日韓大亂鬥
主角想「為國爭光」,愛國情節
但同時主角都尊重對手,以棋會友
私下會幫對手解決生活問題etc

對比天才俱樂部毒好多
而家本本都要加日本污水 美國禁晶片落去踩幾腳
冇得避

我睇過一本寫唐朝背景嘅
結局都要講主角過左幾百年後一掌打沉日本
屌,爛尾結局
浪費時間睇呢本書
我睇過現代一嘢打沉日本添
收返曬伏線唔算爛啦雖然最後個副本唔好睇
前中期好睇嘅
咁都唔叫爛?
可能令我睇到尾既書比較少,唔岩口味既一早棄左

呢本最後幾十章我真係唔知佢寫緊乜睇到一頭霧水,我個人覺得最爛結局既一本,睇完嬲嬲地
唔好意思Ching其實我留推薦comment嗰陣時未睇到最尾,純粹睇到一半覺得好睇抌上嚟share

Tbh我覺得呢本書算寫得幾有特色,最後嗰幾十章寫到好亂係事實,作者自己都話寫崩咗,但去到最後一個副本之前我都覺得算係佳作,特別係唱戲副本同病村副本都好有特色。只係去到最後要上升到神話嘅博弈就超出咗作者嘅筆力,的確係崩咗盤

但係我自己覺得爛尾嘅定義,其實係冇收晒伏筆就草草收場,就好似作文去到最後話一切都係一場夢嗰種先叫爛尾。所以我話呢本唔算爛尾就係咁解,因為前面所有伏筆都回收晒,最多話筆力駕馭唔到,但個故事都叫有始有終Any肥多謝交流
有兩本新書 青山 同 絕境黑夜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞