網絡小說集中討論區<28>

592 回覆
5 Like 1 Dislike
已經算唔拖
呢本剛上榜個陣都有研究過
但research完發現佢上本比台仔出N個post屌係劇毒就放棄左
呢本劇情ok bo, 我冇睇過上本
原來都市正能樣肘子又出新書
今次打日本鬼子定美國佬
入去望咗頭幾章,主角又係父母雙亡變孤兒,有PTSD入青山醫院
呢排可能潮流興精神病
你咁樣講,可以話講完等於冇講。一味形容「好」「神作」。
黠樣「好」?點樣「神」?完全無訊息內容可言。

第二段頂多,描述同某本書同質之處,至多介紹到後宮文,有打鬥、有智鬥、有後宮之類廢話。除此之外,亦睇唔到有咩特別,有咩好睇嘅地方。

講完最多得到資訊:感情戲多,非狗血劇情。總之就好啦。

食家同食評家嘅分別。
前者齋食不述。
後者能客觀表達出好或唔好。
深刻了解整個手法,唔好係邊一個步驟做錯做多,或好係多咗邊一種材料。上至材料調味,下至手法步驟。無不精通,先可以精確表達出客觀的食評。

另外,呢個世界係唔係咁多「神作」呢?依我睇,近廿年通俗小說無一本有資格叫「神作」。
好多神作會因為社會發展觀念改變而唔神
更唔好話人有唔同喜好
只可以講睇愈多,爛嘅就睇唔落去
以前我是大法師都睇得好開心
你說得對
咁師兄眼角真係好高
道詭異仙我已經覺得好神,咁睇嚟要四大名著果啲先滿足到你
好後期了 應該係last一場遊戲 你邊度開始養?
未開黎睇
隔咗勁耐都仲記得賤頭寧願自降三級都唔俾機會南大陸班人覆桌,仲撻咗句「絕不給對手出氣的機會,要氣,就要氣到他崩潰!」 笑撚到我仆街
根本成本嘢就係睇華山班On9仔
師兄睇過邊幾本?可以交流吓
有冇手足睇緊蠱真人本新書仙工開物
帝霸竟然完咗
有冇道友係可以成本睇哂
咁套校花係咪仲寫緊
佢本無限血核點樣
本無限血核除咗第一卷末個反轉好正之外,之後越黎越悶...想問下仲有無精彩位
萬幾章
校花的水文高手
應該會寫到佢死嗰日 佢有長約
睇咗幾章就冇睇 題材玩機關幾新穎 文筆大家都知咩level 但情節老土 爽又唔夠爽
不如睇北辰劍宗掌門秘錄 都係新書 由頭殺到尾 夠爽
負評我,等我教真一回

終歸而言,我自覺評價得不錯,網文洋洋百萬字,要評,如何評? 這邊發文有名?有利?有財? 皆無,我打字不用時間?

終歸我說了這書大約是什麼類型,說了我感覺上他比其他有名作品好的地方,又說了我看重情,這本書「情」寫得不錯。

我還自命眼光不錯,除去間客,兩本較冷門的網文我的女友來自未來、陣問長生都是當初我帶上來給連登分享,我把3書和不是吧君子也防並列同一品質,讓看過的大家都有個大概,放心入坑。不止,有名的「我本無意成仙」同「姬叉」較有名也被我拉下水一起品評,說「不是吧君子也防」比兩者好,這還評得不夠? 有時間看我打洋洋千字文品評,不如看我三言兩語有個概念入坑與否。

「神」之一字,不過一字而已,你要是把標準訂到紅樓夢般無話可說,先不說文無第一,如果我說「仙」草,閣下會否好過否?或是我用10分滿分制?或是我用5星制?閣下內心是否滿意一點? 呵呵

閣下以食作喻,我也以食作比,在下花時間嚐百毒而分享一佳餚,無名、無財、無利,花時間吃力不討好,不過是本著分享心態,想著自己吃過毒物不忍諸君浪費時間再嘗一次糞,沒想到上來發過文也被人架著,要跪著乞求諸君嘗鮮。

呵呵,只好口說一句你說得對,心說一句愛吃不吃,不吃拉倒。

你有時間花時間品評我的品評,不如分享一下有什麼好書吧,吃飽沒事幹。
佢仲停留係蠱真人既年代
早10年或者蠱真人真係神書
越睇越多同埋網文既題材越黎越多
就覺得其實蠱真人只可以講中上
唔算神
你kam到咁就抵俾人負評 食負評又要特登講 無人覆你又要特登抱怨 根本你就係想推完本書之後有好多人認同你嚟攞成功感

Btw 陣問長生最多算佳作 開頭係好睇 但節奏勁慢 劇情重覆 缺陷過大
先唔講佢入面講既野岩唔岩先
D語氣jm9
睇小說睇到唔識講返人語?
你當自己係小說主角定邊個
Btw,我上面係講緊個tldr kam撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞