網絡小說集中討論區<28>

592 回覆
5 Like 1 Dislike
Thanks兩位巴打推薦
開黎睇睇先
黎明好撚好睇喎
又唔係話差,但單調咗啲
我都覺,啲敵人太廢有啲拖戲,同埋最尾一定係點燃,呢啲位要捱
睇完詭秘之主 發現原來個作者寫緊2
套野無D人講到咁差 但係水平低過之前幾本書 有龍族feel了
劇情毫無波瀾 唔夠煽情 又唔夠緊張平淡完結
有冇app/網站介紹

依家睇果d又漏字又亂
而家新書啲防盜做到好癲
一係就預一頭半個月追一次 每次十幾章咁睇
一係睇住舊書先
但有幾個無乜廣告嘅網都俾人冚旗
又要搵新書睇了
要完本嘅 一世之尊有冇得諗
仲有冇爛柯同三花娘娘嗰種唔係不停打打殺殺嘅修仙推薦
一世好睇 前中神作 後面差咗 但都算佳作
蠱真人 新書
仙工開物
睇左十零章
依本野點解會過到審核
又贏國
又真相不重要 站對隊比較重要
間客睇左未
減肥三部曲
未 下本睇
終於睇完《道詭異仙》
果陣追到live咗頂唔住要等更新所以停咗
到上年完咗, 又覺得主角係我睇廿幾年小說入面見過最慘嘅一個
變咗一直都拖住冇睇到 (諗起講慘仲有個黑暗王者杜迪安, 但果本文筆太垃圾, 為慘而慘令人入唔到戲)
直到睇完3860章無敵天帝, 道心完滿咗先肯再重頭睇番
真係好撚精彩, 克蘇魯加埋精神病嘅題材
可以稱一句前無古人, 我諗都好難有後者
記得果陣睇緊live, 有度我仲以為翻版搞錯咗章節
走咗去起點俾錢訂閱, 然後先發現冇錯到
心諗個作者係咪寫到痴鬼咗線, 後尾發現原來係特登咁寫
個作者啲錯別字又多, 後面有時睇到啲錯別字都搞到個人疑神疑鬼
諗緊係個作者特登咁寫定真係打錯字, 搞到依家個人都癲癲地
紅中老大耍得好!
又係我同大家介紹一本書,作者係武文弄沫的 「飲食男女」,或者叫四合院之飲食男女,好似改過名

呢本書唔可以稱得為之神,但可以講係仙草,信我之前介紹過既我的女友來自未來或者陣問長生可以直接開波,唔係既可以睇下下面簡介

簡單介紹可以話呢本書係「我真沒想重生啊」高級升華版,主要係主角同陳狗非常相似。

呢本書最大特點係年代,本書寫既背景係60年代,即文革前期開始,呢個年代我相信大部份人都未睇過。

有睇開書可能都有留意最近好多四合院書,到底咩係四合院,四合院其實係一部講述六十年代既劇,咁好多作者都會用四合院包個皮尼寫同人,因為唔係咁寫好似出唔到書,你知大陸野,但書既內容都是套用了果部劇部份角色,所以你可以完全唔洗理咩同人,當佢原創小書睇就得。

其實本書我都係睇左1/4左右,咁我講下呢本書好睇係邊,首先係「鮮」,果個年代夠窮,夠窮既話咩狗屁野都可以發生,比如入面主角啲鄰居好狗血,外婆叫個新抱(死左老公)去引男人搵著數又話佢唔忠貞,另一個老豆又同仔女計住計住有好野又沒分比佢地食之類,以果個年代食都冇得食尼講係好真實,生死存亡道德就低下。背景題材寫得夠鮮,夠真,夠爆,好睇

男主角角色都好睇,有睇我真沒想重生啊可以相像下陳漢升去到呢個年代點搞事,佢仲要係果年代當差,高級打臉,兄弟仗義,捉賊,權鬥樣樣尼,仲要有好多女人(特別係人地老婆),我諗過如果真係60年代好正常,因為其實60年代可能當年比現今社會仲開放,呢本書睇女一流,真實性好高,睇佢啲鄰居老婆點樣不滿現況慢慢迷上男主角好睇。

社會背景又好睇,知道當年好多事,比如物價幾多,比如社會唔比自由買賣,比如買野要用票,比如有舊肉食已經好勁,比如好多手藝人失業,比如當年做官有幾威,作者非常考究,完像度好高。

作者文筆又好,係重生文入面算好,而且角色對話又貼切,比如主角搵手藝人幫手比錢佢地賺,佢地會話多謝「賞口飯吃」,呢啲就係當年既講法。

其他優點比如作者更新量大,日更萬字。後面應該會講文革,但未講到,估計應該都好睇。

至於大中國主義毒又冇咩,主要是男主角係力防文革,所以應該不會有嚴重中國吹。

唯一小缺點是作者寫左個空間外掛比主角,但都係前期出左一陣就冇左。

睇左前面我覺得其實60年代先係最好睇既重生小書背景,社會事件夠多,夠爆,人既各種道德一再受到挑戰,夠狗血,而且作者主筆好,故事好,夠考究,是為仙草,建議各位服用~
睇間客先啦,個人認為完本之最
而家睇緊本叫我師兄實在太穩健了 都幾有趣 唔想斷住 至少之後唔洗書荒
我以為你諗住睇一世,一世就中上啦,前期幾好睇,中後期唔得
有冇啲完咗本
唔想追live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞