網絡小說集中討論區<28>

576 回覆
5 Like 1 Dislike
明明連主角都唔同埋 對條命logic? 一個係原住民 一個係「穿越」嘅 諗嘢一樣先係奇怪吓話

另外 我就算佢真係邏輯有問題 都係書內容嘅事 但你用黎類比唐三 話個作者現實道德有問題 你戇鳩? 完全2樣嘢黎架喎

其實咁撚唔滿意可以開本同人 比我哋開下眼界都好

大把網文作者係咁樣開始
芙蘭卡咪穿越者囉 塔羅會咪第一部班人 你有冇睇架
你知唔知點解咁多人屌唐三啊 唔係因為佢整死左咩野蠱真人 唔係咩野十轉亡妻故 而係佢雙標啊
你屌緊嗰句嘢咪盧米安講架囉

你有冇睇架

嗰個屌唐三都係屌佢舉報人 搞到乜鳩都唔寫得 得你咁得閒屌人書入面咩雙標 而家睇都唔會睇理撚得佢三四五六七標

你有冇睇架
佢同而家啲鍵戰有乜分別? 點樣雙標?點樣logic有問題?
愚者都默許了 你不接受又有什麼意義?
其實你cap嗰2張圖有咩問題 烏賊已經寫得好清楚角色有心理掙扎 有諗過點減低損傷 點解係揀海盜 唔明你係度嘈咩
聖人主角就唔好睇啦
利申未睇
天啟預報作者原來出咗新書
上咗架啦
介紹一本書
「亞人娘補完手冊」
西幻 劍與魔法 後宮 修羅場
已完本 四百幾萬字 分六大卷
簡介如下
男主執到本書
入面記載咗一段滅世預言
「赤紅的龍女王首先崛起,將人類的一切用怒火焚寂。」
「神秘的海之子將掀起巨浪,抹除人類的罪孽。」
「天空之神將使餘孽無處躲藏,無所歸依。」
「不死的魔女用魔法為他們譜寫著墓志銘。」
主角因為呢段預言踏上旅程 邂逅唔同嘅亞人種女性 編寫出一段又一段嘅故事

講吓啲優點
異世界 無大中華膠 無小粉紅思想
男主係土著 非穿越 非性無能
有外掛 並非只有男主有外掛 但外掛貫穿全文 亦有解釋來源
所有女主角性格鮮明出眾 各有特色 並非花瓶 每位女角亦有專屬劇情
書中反派並無降智 亦有自己嘅信念抱負 搞到主角群一頸血
作者有度過設定 解釋通俗易明 唔會睇到頭都暈
前期主要寫出男主角點樣同呢班「亞人娘」結緣 睇得好舒服
中後期滅世預言開始嚟料 大量伏筆回收
本書核心係後宮
所以劇情係圍繞住班女女嚟推進

毒點就有幾個
會見到書中夾雜啲大陸粗口
劇情方面第四卷個人覺得有啲沉悶
雖然每個女主都有特登刻畫同專屬劇情
但睇得出作者係對某幾個特別偏心

如果你書荒 可以考慮下呢本
呢本ok 多謝推薦
女友來自未來 真係CLS 好想斬死男主
係小弟睇過最好睇嘅日輕
邊境老騎士算唔算日輕
點解會想斬死男主
覺得3個都係悲劇主角
Ching睇到邊第四卷?
琴晚睇到去 未來消失前 睇到個女仔係錄音室見到佢係三樓泰菜同另一個女仔食飯 好心痛
哇Ching第一卷都頂唔緊我驚你之後要寄刀片
你睇第一卷都咁樣
你睇第後面幾卷點算
斬死埋自己
真人有事發生先叫有問題
書入面殺人放火有咩問題?都on撚99
條友已經潛咗水
之前睇完間客,睇到尾返到地球見到個黑衣人,google完先知係慶餘年嘅五竹,於是走左睇埋慶餘年。

兩本都好好睇,更加鍾意慶餘年多啲。
不過有啲位唔太明,見到其他書好似已經唔再關事?下面係自己理解,想請教下有冇錯

問題一:點解葉子同主角會穿越左?
係咪因為其實葉子係博物館造出嚟嘅人造人,放左前人嘅數據,所以以為自己係穿越者?主角係葉子生出嚟所以繼承左啲數據,佢個女係尾章明顯成熟得出奇,可是都一樣繼承左,以為自己係轉生者?

問題二:間客同慶餘年嘅關係?
師範花家=范閑後代,所以到最後大師範見到五竹先會跪地痛哭?
本身睇完個下覺得留左感情同記憶俾五竹係一件好殘忍嘅事,到最後始終會孤獨一人,但諗清楚之後發覺多左個老東西可以永遠做伴?其實都係一件好事

嗰條友真係戇撚鳩鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞