GUNDAM SEED系列討論區27 - SEED FREEDOM 25 APR見

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
Realize 同 Find The Way 係極端 AC 飯最愛
其他 SD OP ED見到阿斯蘭俾女圍好不爽
不過蘭只在乎卡
但歌詞黎講reason同遠雷好有寫緊ac既feel
發現我冇聽過遠雷
即刻揾個中字黎睇睇
https://www.youtube.com/watch?v=0S4rq6TTBgY
如果真係寫 AC 既話好甜
遠雷係阿斯蘭角色曲黎
所以我覺得係寫緊AC中阿斯蘭既心情
迪亞加 = 塔矢亮專用翻譯機
歌詞寫得好好
果然好多野都係動畫既畫面表現唔出
又係要靠小說、歌詞先知道

正印點同, 成日望返卡
「台灣是多次援助的鄰國」 日本動畫監督遭中國網友出征:拒看你的作品

3日清早花蓮發生規模7.2強震,引起各界高度關注,沒想到日本知名動畫監督「福田己津央」因為發文關心台灣地震,並指稱「台灣是鄰國」,不僅遭到中國網友群起翻牆出征,小粉紅還檢舉了他擔任導演和編劇的電影,要讓其在中國全面下架。

福田己津央為相當知名的動畫監督,曾參與多部動畫的製作工作,像是膾炙人口的《閃電霹靂車》、《機動戰士鋼彈SEED》等都是在他的監督下誕生的作品。

在台灣地震發生數小時後,福田己津央在個人推特發文,表示「台灣是多次重大災害發生時伸手援助的鄰國,希望我們的政府能盡快提供包括捐款在內的協助」,不料這樣一段話觸動了中國網友的敏感神經,紛紛痛罵「福田己津央是台獨份子。」

許多中國網友翻牆到福田己津央的推特留言辱罵,要求他道歉並表態支持台灣是中國的一部分。後續福田己津央雖然刪除了該篇貼文,但沒有做出任何表態,而是繼續轉發關於台灣地震的報導。

除了指稱台灣是鄰國外,福田己津央過去曾參拜靖國神社的貼文也被中國網友翻了出來大肆抨擊。有激進的小粉紅甚至檢舉了自家試圖引進福田己津央作品的影視公司,表示「這樣才能斷他的財路」、「順便警惕影視公司記得對外國電影的主要人員做身家調查。」
最後果張自從 SF 之後
都懷疑係阿斯蘭既破廉恥妄想
遠雷係阿斯蘭角色曲黎
所以我覺得係寫緊AC中阿斯蘭既心情
歌詞寫得好好
果然好多野都係動畫既畫面表現唔出
又係要靠小說、歌詞先知道

我拎黎銜接sd同逃避行之間阿斯蘭既心情
係唔係通順啲呢
Post左
阿真弟弟
仲有唔夠兩星期 乜廣告都冇
係即刻通順咗!
唔知呢首歌既時候
完全唔覺SF既變化Logical
至少feel到係阿斯蘭唔想放棄
比之前堅定
應該加埋有少少後悔SD美莉搭路見面果次
冇留意對方心情
Medialink係咪On9睇到Seed咁低
真係0宣傳咁制
justice出擊
https://youtu.be/A9wBR_ExGs0?si=6GM1M8_VXKw2OoJS

呢張圖cap得好
如果喺Destiny時早啲遇到准將呢啲好戰友
阿真弟弟形象一定會更好
就係知有人睇咪唔使搞
一睇就播曉之車自爆
可惜Destiny個劇本垃圾
要SF先正常返
真係好過份
90 00後嘅童年回憶
佢就係知唔撚搞都有班閪佬衝入去睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞