GUNDAM SEED系列討論區27 - SEED FREEDOM 25 APR見

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
我冇本末倒置 咪住先你keep住唔好覺得人撐dp=撐議長先得架
我一直都只係認同「人借助測基因去知道自己適合做咩呢個point」
我冇話佢地否定議長係錯 但佢地的確係唔剩止否定議長
而係所有野佢地都覺得唔啱 你自己睇返當時seedd嘅對白
seedf議長死後都過左兩年時間 冇人唔留餘地比佢地啦
但佢地都係冇研究過呢樣野嘅可行性
>seedf議長死後都過左兩年時間 冇人唔留餘地比佢地啦
但佢地都係冇研究過呢樣野嘅可行性

咁基拉半夜睇dp係咩意思 懷念議長?
咪就係因為佢都打到攰先靜落黎反思dp其實係咪真係出路
要人研究 都要比時間人研究先得架

一開始基拉反dp本身唔係反議長 可以歸究佢係年輕係無腦打手
而艦長就覺得議長係想獨裁

由sdd去sf 其實都唔係好刻畫到基拉有幾多成長
甚至sf既主題都唔係dp

都係個句
sdd就講死左dp由議長渣旗 已經冇得拗
就算劇情過多十年八年 只要劇本冇再著墨係dp上面既話
根本冇需要去討論dp對與否 因為已經唔成事
我諗我重申返自己睇法會好d
我係認同議長係錯嘅 係極端分子 foundation女王同理
如果dp喺設定書上嘅定義真係有包含唔支持就一炮鎮魂曲轟落去嘅咁我調整返個用詞
我純粹係覺得「測基因去知道自己適合做咩」呢樣野係可行而唔係dp可行
我唔係要討論佢對與否
莉古絲同基拉話要比人自主選擇
但佢地某程度上已經用自己意願代表過人類決定/篩選過某d野
我係笑緊佢地自相矛盾
>莉古絲同基拉話要比人自主選擇
但佢地某程度上已經用自己意願代表過人類決定/篩選過某d野
我係笑緊佢地自相矛盾

所以咪話你本末倒置
就係因為議長要行"佢既dp"在先
佢地先反對dp
你個問題係 seed d入面
係 "測基因去知道自己適合做咩" 之前已經有
"測基因去強制你要做咩"

如果唔解決左議長dp喱一個前提
可以經過 "測基因去知道自己適合做咩" 去自由選擇做咩既喱一個option都唔存在
去到sf 喱一個option都只係未知會唔會出現
而唔係一定唔會出現

>但佢地某程度上已經用自己意願代表過人類決定/篩選過某d野
我係笑緊佢地自相矛盾

係你扣aa眾 所謂"已經用自己意願代表過人類決定"
其實佢地既行動係 比所有人"有機會"有自己既意願
冇佢地既行動 佢地已經比議長代表左
根本唔會落到去你既 "我純粹係覺得「測基因去知道自己適合做咩」呢樣野係可行而唔係dp可行"
係冇機會
你可以去探討 「測基因去知道自己適合做咩」喱樣野係咪可行
喱個係本身行dp之前就應該要去探討既野
但係 係議長唔比喱個機會
而唔係aa眾唔比喱個機會
你要搞清楚喱點
將議長嘅dp拆開幾部分黎睇
1 測基因得出結果知道自己嘅天賦/才能 知道自己適合做咩崗位
2 強制全世界嘅人參加
3 強迫人要服從基因測出黎嘅結果去就職
4 唔支持就鎮魂曲排除異己
冇錯234都係有問題嘅 但依家嘅情況就係主角佢地因為234係錯而直接否定埋1嘅可行性
難聽講sf唔知係咪因為兩澤死左所以上半同下半都完全唔連貫
後半part無啦啦由探討和平直接變左做講愛嘅定義
小說仲暗示基拉同莉古絲再次隱居不問世事
咁不如你講下 主角如果唔係因為234而反對dp
會有咩發展?

本身dp就要剝奪哂全世界人既權利
而家冇dp既情況係係仲有選擇權
你就話主角剝奪左某部份人既選擇權
咁樣打橫黎講都有既?

唔好又兜圈 又拆開喇
唔理dp入面既1係咪行得通
冇主角群係seed d入面既決定 就冇sf
亦都唔會有可以自由選擇既1

而到左sf 個1有冇可能行 係未知
姐係仲有可能 咁就唔係主角群剝奪左個班人既權利
甚至係因為主角群 佢地先會"有可能"地有"選擇權"
因為個1係咪可行都仲係未知 而未知即係有可能
就係seed d入面想帶出既結局
個因果關係有小小怪怪地
你講到因為議長強制推行測基因決定未來
而蒙蔽左其他人雙眼令到佢地唔知道原來測基因決定未來係有自由選擇參唔參加呢個選項存在
feel到蘭係有少少笑容
卡卡就⋯
對牛彈琴 講到依家都仲係標籤緊我好似支持緊議長強制要人測基因決定未來咁
簡單講就算完埋sf莉古絲同基拉嘅人物塑造都仲係一篤屎
去到sf 話佢地最有能力影響到世界嘅其中一個人都不為過
佢地自己都迷失緊唔識點樣先改善到個世界
但就冇諗過之前已經有人提出過嘅方案入面其實唔係全部錯哂係有可行嘅地方
現實世界都大把人信玄學命理 用基因去測唔會比睇相更加reasonable?
首先
邊到得出你想探討既
" 測基因得出結果知道自己嘅天賦/才能 知道自己適合做咩崗位 "
喱個技術既資訊
dp
邊個提出dp令plant同地球知道
議長

冇咁議長 plant同地球會唔會知道dp 唔會 (冇同火星交流)
唔知道dp 仲會唔會知道有 " 測基因得出結果知道自己嘅天賦/才能 知道自己適合做咩崗位 " 喱個技術?

ok 唔考慮dp 或者喱個技術會通過論文/學術發表 令全世界人知道
咁如果冇議長同dp 全世界人一樣會知道喱個技術
但係事實上有冇? 或者冇 或者係冇講
1.如果冇 姐係冇議長 就唔會有人知喱個技術
亦唔會有 " 知道原來測基因決定未來係有自由選擇參唔參加呢個選項存在 " 喱個可能性
2.如果係冇講 即係喱個技術係發表左
咁又點樣去上綱到 aa眾剝奪某部份人既選擇權?
特別係Luna奇怪
偷聽AKC講野都唔思考
一路都迷阿斯蘭
又妒忌Meer(話晒都假未婚妻)
誤以為真殺咗個妹都仲一齊
SD人物塑造係唔知咩事
就係因為更加reasonable 先會有更多問題發生
先要研究 喱d都仲未討論
你就一棍扑落黎話佢地剝奪左其他人既選擇權

話唔埋有喱個技術引生出黎既問題仲多(火星dp咪就係例子)
根本sd-sf加埋個塑造 仲差過seed講基拉由it狗到破處到打老虎到死朋友到打古魯謝
要講簡單d
就係因為編劇覺得正常人用腦都知道係行唔通先唔諗
命運計劃有冇可能行得通 喱條橋
係咁理想就唔係塞碌鎮魂曲比議長
比拉克絲自己提出黎仲好寫故啦
search左段sf關於dp既
依我理解,啲國家自己決定執行dp係冇問題

算啦唔嘥時間再講落去
我冇睇destiny小說 但動畫版殺左吉布利魯之後議長係直接宣布要實行計劃
而之後卡嘉蓮就話反對 咁理論上計劃內容應該已經係公佈左
之後推翻左議長 自然連測基因呢個工程都比人封印冇埋
現實世界都有啲人迷失方向唔知自己應該做咩
聽到咿 原來測基因可以知道自己天生嘅才能適合做d咩喎
佢地會覺得呢樣野對自己有幫助
而隨住呢項工程被封印 佢地想join嘅機會都冇左
咁係咪剝奪左佢地選擇權?
我覺得你有啲諗埋一邊
dp係一個制度
呢個制度喺國家入邊強制每一個人都檢查基因,並且根據基因做嘢
冇咗強制呢樣嘢已經唔叫DP

測基因呢家嘢而家現實世界都有,亦都冇證據證明主角團反對啲人自己測基因嘅 只不過自己測完基因要自己搵嘢做
你講到咁我反而想知你嘅睇法
唔好count議唔議長 強唔強制
如果世界上真係出現左驗基因可以得知自己有咩天賦:才能嘅技術 可能比人作為參考咁
你係對呢種技術抱有負面評價?
我係覺得呢樣野肯定比d咩算命 星座 mbti 血型更加好
"自然連測基因呢個工程都比人封印冇埋"既理據係邊到得出黎?
你諗? ok唔糾結喱一點

現實世界醫一個病都有唔同藥唔同配方
唔同廠唔同國家唔同人去研究

一個技術話禁就禁得住架咩
就算冇議長既技術
有喱個想法提出
都一定會有人去繼續喱個研究
就算唔係100% 都可以有90% 又或者超越議長既成果

就算逆推返去基因調整喱個技術既最開始
本身調整基因已經可以係一定程度上根據某方面既特性去調整
喱一部份已經係喱個技術既基礎 根本封印唔到
舊人物,我都仲可以話係編劇寫崩人設
新人物嗰陣真係冇一個中意

不過而家出咗sf,我就當sf同seed,先係真正嘅人設算啦

真 露娜 美玲 個人設
我睇劇透,而家都OK接受
我啱先開返46 47集黎睇佢地好似真係全盤否定左而唔係剩係針對強唔強制呢一方面
直到sf個時代驗基因知道自己天賦/才能呢個工程喺世界上都唔存在
除左foundation本身個女王係始創者之一外
見sf基拉開議長同dp個file冇睇錯係類似極密檔案?
而始創者就係議長 女王同莉古絲老母
隨住議長比佢地推翻左呢項工程消失左又有出奇
存在係可以存在 但係咪普通人可以選擇/接觸到係另外一回事
>你係對呢種技術抱有負面評價?
我本身就兩種睇法
喱種技術係可以為人類社會整體帶黎進步
但同時都會令社會混亂

如果人冇私心 大家都會跟住基因測驗既結果黎工作
咁社會一定係進步 但人會唔會冇私心?

咁人係有私心的話
職業導向某部份人係適合做低下階層既工作
佢會唔會想做? 一世冇得爬頭 如果佢想做 咁會唔會有機會比佢做?
如果喱個技術已經公開 咁好肯定所有公司同hr睇你cv既時候都幾肯定要附埋喱個職業導向既適性 適性低既人自然會被刷走
咁佢仲有冇得揀唔做低下階層既工作
唔做就乞米
仲未計現在社會存在既人性
好多衝突既情況下社會就會混亂

或者你會話 現實世界好多人都揀唔同出路
可能創業 可能做kol 可能做乜乜乜發圍
如果咁容易違背基因測試結果就發到圍
咁到底喱個技術又準唔準?
首先,我飛住嚟睇唔係好睇到邊度話全盤否定,可以嘅話最好俾埋時間我

另外,就算假設主角全盤否定,佢地都冇能力禁止全世界檢驗基因
佢地最尾同zaft打,係因為議長已經拎咗鎮魂曲出嚟,咁一定要打
如果各國剩係喺自己係國家度檢驗,主角團根本冇能力去禁止

我個人覺得plants曾經大規模檢驗過,個工程冇可能唔流出,但就算真係冇流出都唔可以將個責任歸咎喺主角團
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞