GUNDAM SEED系列討論區27 - SEED FREEDOM 25 APR見

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
你一格一格睇佢地互撞係格盾
以佢哋嘅勢力要掩蓋應該唔難
不過以高達傳統來講
紙從來包唔住火
但如果要再講我諗要講基拉個仔啦~
所以COMPASS就扮演美國佬角色
但佢哋係真心而唔係為利益
美國係為利益
不過如果佢再講深入啲
一定要同一定會涉及利益
沒錢點火力壓制
compass係聯合國軍隊化 佢地連新技術都有交出黎 問題佢地有25仔
我覺得唔似聯合國
雖然佢哋有多國成員
但關係唔似得聯合國咁共治
幾乎拉妖一言堂
主因係軍隊基本都聽拉妖講
呢個總裁一樣受其它成員壓力 卡嘉莉都保唔到要擊落基拉
compass係理想化聯合國 其軍隊世界最強 全部同一目標 完全相反立場唔會入到黎搞事
啲嘢浮哂上水面點掩
又核彈又鎮魂曲又搞到Zaft政變
AC:佢兩公婆玩失蹤,我哋兩個就準備做到隻狗咁
算啦咪搞啦
Seed世界依家先加自然進化好撚無謂
AC擺明知佢哋匿咗喺邊
唔加自然進化剩係外星生物條線都夠嚇ce班人
唔一定要真係出現外星生物 上次一個殘骸已經嚇到佢地接受調整者
整多幾舊外星文明野嚇到佢地暫時再同調整者連成一線夠哂
咁點解掩到
扑扑下嘢AC突然破門而入:
上將大人可唔可以撩隻龜
但人類都係可以成為變革者
做到鳩流
但調整者同自然人根本冇辦法
幾乎可以話2個物種咁濟
然後打完外星生物再內鬥
有一種人外生物自然就有第二種
唔在乎係咪真係要打 目的只係比種無形嘅威脅/恐懼等人類圍內要隨時ready唔得閒諗內戰
你太睇少人類 打緊異形都可以有屎忽鬼係後面搞事
你咁講ce就唔會有未來 咁不如好似古魯謝咁一野攬炒成個世界
就算dp成功都係會有你所講嘅野
Compass = 真正有屬於自己武裝力量的"世界警察", 邊個搞事就打柒邊個.

但現實世界目前係冇可能實現的: 冇一個國家想睇到有一個"超國家組織", 擁有強大武力干預任何國家(包括現在的聯合國5常在內)的利益或理念.
所以一早就不斷提你ce同現實一樣係無未來
唔係點解個個都話古魯謝甚至東方老師先正確
巴打似有小小中二上身現實冇未來咁點解你仲要生存落去
睇呢d二次元野又唔係睇紀錄片 要咁現實做咩
又唔係想睇佢一下子解除所有紛爭矛盾
想睇下佢地take d action改善故事內嘅世界都唔係好奢侈姐
因為呢個係ce主旨丫嘛 大把其它故事有好結果咪睇果d囉
seed個故事本身都唔係咁架 係911出現先大改成咁
我成日都話seed係最接近現實ge高達
今日英國睇完,好撚正

真係要入場睇先feel 到個種震撼同感動(睇左少少流出),不過劇情都係狗血
Halo:
Muv luv :
911出現大改#多少少?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞