GUNDAM SEED系列討論區27 - SEED FREEDOM 25 APR見

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
呢兩年基拉同埋莉古斯到底做左咩思想教育
依家睇你睇cut出黎啲圖
佢既眼神真係好清澈
准將最高
如果阿真弟弟揸Destiny跟蘭走咪好
seed紅衣小隊三人都有好完整既成長線
一開始迪亞加同埋塔矢亮都幾討厭下
然後一邊參與戰爭一邊思考

sd紅衣小隊都唔知成長左啲咩
所以話sd人物塑造垃圾
dp只係用基因決定人做d咩
自願定強制呢d係執行者自己強加嘅意願
正如女王同議長兩個人執行嗰陣個detail都唔同
議長係強制人去參與 由命運主宰世界
但女王係由accord主宰世界
呢種執行者自己點樣執行嘅內容應該唔計係dp嘅內容
假設有if線 dp嘅執行者係基拉嘅話dp可能會變成自願性架
如果係基拉做隊長,唔係阿斯蘭做隊長
一早變柴犬
天然克傲嬌
攻略完就齋嬌
真做得好,基拉就讚左
做得唔好,就溫柔咁教佢
而唔係做得好唔好都食修正拳同挨鬧

眼神就會變清澈
咁你可能要一開始講明係邊個執行
你話dp我會覺得係議長果個
btw其實我未睇 劇場版唔知咩事
but其實都唔係資唔自願既問題
人既興趣愛好 想做既嘢都會因為佢後天經歷而改變
如果dp一實行同你講 你最啱做啲咩,但係果樣嘢你唔鍾意
又或者同你講你咩都做唔好點算?
再加上,seed世界已經好多人因為調整者較自然人優秀所以將自己既仔女送去調整
如果再加埋dp,其實已經係強制性參與拉bo

所以我個人會覺得dp出發理念係好
可以最大化挖掘個人潛能之餘仲可以指條明路俾你
但係係係啲諗真係好多問題下
阿真弟弟 好傻好天真
先唔劇透你, 總之睇完劇場版, 巴打就會知道:

1. DP唔係巴打想像中唔單純
2. 馬沙議長真係一個仆街
3. seed D議長後面點解會"順我者昌, 逆我者亡", 唔參與DP的就賞一發鎮魂曲滅人國
冇諗過你會咁諗姐 我用字已經好小心用支持dp而唔係支持議長
dp其實就好似武器咁 壞人可以拎黎殺人亦都有人可以拎黎保護人
現實大把人睇相 占卜 睇星座血型左右自己嘅未來
你咁講 姐係撐共產唔等於撐中一樣
冇錯既 理念係好 但係執行者真係100%跟住理念去執行
但係同一時間裡面 應該就搵唔到其他執行者囉
有 但係佢地都比議長語言偽術呃左
以為DP係真係自願而非強制性
仲有係比建議你而唔係規定你一定要跟住佢既選擇去做

最後仲要核突到一有人反對就鎮魂曲射過去
點撐
撐dp=/=撐議長
議長係dp執行者但dp嘅執行者唔一定要係議長
你咁講 姐係撐共產唔等於撐中一樣
冇錯既 理念係好 但係唔代表執行者真係100%跟住理念去執行
但係同一時間裡面 應該就搵唔到其他執行者囉
下 想問個共通點係邊度
你睇返seedd個台詞 莉古絲同基拉係直接否定dp本身而唔係否定議長
seedf入面基拉一開始都維穩維到半夜拎返dp出黎睇
照咁講如果突然有人強迫人要信星座/算命
咁個責任係咪要入埋落星座/算命度 然後否定佢
本身樣野係中性冇對錯視乎d人點用
只係想講佢地話想人可以有選擇自己未來嘅權利
但佢地就代替人類篩選走左dp呢個option令到世上可能有人需要/支持呢樣野嘅人冇左選擇權
你用星座同算命真係好岩用黎比喻
點解冇dp 其他人就冇選擇?
冇dp只係代表唔係全人類&調整者都要跟dp行事
想信dp既人一樣可以去測基因去知道自己適合做咩

你可以信你今年姻緣運好宜結婚 安排個你未必鐘意異性比你結 但係你可以唔結
但係唔係有人話你今年姻緣運好宜結婚 你唔跟安排就隊冧你
咪住先 有冇人有設定書講究竟dp係咩?
你所講嘅測基因去知道自己適合做咩唔係就係dp內容?
dp本體從來都唔係強制性 令到佢變成強制性係議長本人意願
冇左dp ce嘅世界上仲會有測基因去知道自己適合做咩呢個service咩
你搞清楚seed d想講咩未
而家冇 唔代表以後冇
以後有冇係未知數 仲可以發展
但係跟議長既dp 就一定冇以後既未知數

基拉係sf會懷疑dp係咪都係可行既時候
就已經代表dp路唔係已經死左
再發展落去 如果dp有可行既地方 話唔定都會拎到出黎用
同埋dp係中性既理據係邊到出黎
dp本身就係議長提出黎
由一開始就係議長諗既野 夾硬屈到變中性
所以我問你有冇設定書
我理解嘅dp就係單純=測基因決定自己做咩呢個service
想強制去執行呢樣野係議長個人意願
你話dp執行者得議長一個人
咁foundation個女王又係咩
上面巴打講話火星已經執行緊嗰班人又係咩
dp係唔係中性唔重要
如果你真係咁care dp定義係=議長強制人要測基因決定未來
咁我就換一個term 「測基因知道自己適合做咩」咁會唔會好d
之所以話莉古絲佢地剝奪左某d人嘅選擇權
係因為佢地因為議長呢種極端分子就全盤否定哂成個內容
呢個世界唔係非黑即白 一篇論文入面都可能有啱又有錯嘅地方
因為議長想強制執行呢樣野 而佢地冇去細心思考裏面提出嘅理論有冇可行性
呢個世界唔係非黑即白 一篇論文入面都可能有啱又有錯嘅地方
因為議長想強制執行呢樣野 而佢地冇去細心思考裏面提出嘅理論有冇可行性

唔好本末倒置
係議長強制執行在先 係議長唔留餘地比aa眾同其他國家去思考有冇其可行性

再講返火星dp 火星係唔行dp唔得
而議長想行既dp只係以和平既名義去實現自己既願望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞