GUNDAM SEED系列討論區27 - SEED FREEDOM 25 APR見

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
蘭 destiny大部份時間都唔在狀態
故事冇特別講佢哋點解關係咁好
Seed時期佢哋都冇乜同場兼交談
去到Destiny先多番啲互動
SF搞到阿斯蘭既人設變咗幻想界KOL
姐係啲富2,3代一讀書返黎做高層
基拉係優秀既中層執行力超勁既打工仔
而唔係做管理層

佢個准將應該都係名義上
專業既IT人
應該去曙光社打工
Freedom個小說話KL失蹤
呢條新career path其實都唔錯
https://x.com/lionessrouge/status/1776260517088432449?s=46&t=_0rBbCDhkD8jgRbtDQNTtA

蘭好多時都可以喺其他人面前擺呢啲樣
除左雙子面前
仲有19日啊
係咪通常早一兩個禮拜
鬼叫佢返左去Zaft
準備去台灣睇
希望搶到戲飛
現實中蘭呢啲將兄弟放第一的人 真係買少見少

而家每個人都咁自我,好似基蘭般的友誼真係好唔容易
做乜隻新sf 企到巴士毒撚揮手咁
好心 就唔洗再揸光劍啦
揸完又隻手 縮埋左咁
幾有型 正反手咁揸
想問各位師兄seed既正確觀看順序係點,岩岩入坑睇seed
係咪睇完freedom就接住睇Destiny ?
上網睇見有OVA又有Astray唔知點排
SEED>DESTINY>FREEDOM
咁Astray ova嗰啲係冇直接關係既?睇哂上面嗰啲先睇?
竟然有新人跳入坑
astray係外傳
setting係同一個時空,其他角色嘅故事,補充世界觀,從其他角度講解/補充主線劇情細節(尤其是seed中間有個位你一定會成頭問號astray有格硬兜翻點解)(同埋for賣模型
astray角色基本上唔會喺主線露面,同時主線角色亦都係間唔中提下,較少直接出現
加上astray只有漫畫無出動畫(得2集10-20分鐘動畫比你過下癮),同埋時間線去到seed d完左之後越吹越離譜
建議睇完seed 同 seed d之後有興趣可以睇下

至於ova就因為都出左好多,唔知你講邊個印象中大致有幾類
1. seed同seed d ova:你當係將舊版seed同seed d 50集剪成8套各個幾鐘嘅ova。劇情一樣,部分細節畫面唔同。不過今時今日唔知你去邊到搵黎睇
2. stargazer ova:3集25分鐘,seed d時期某部隊故事,部分情節同主線人物有交流,補充下世界觀,第2個角度講下故事。

簡單d講,所謂主線其實就係得seed, destiny, freedom
個人建議直接睇hd remaster版seed,之後hd remaster版seed d(remaster版劇情同舊版9成9一樣,畫面變成高清16比9,只係某1-2隻歌轉左)
youtube gundaminfo官方channel間唔中free比人免費睇,然後過一陣又private哂唔比你睇
睇完之後等香港上seed freedom,得閒就睇埋stargazer同astray漫畫
咁話晒弟婦同阿嫂
一般都關係好嘅
破廉恥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞