GUNDAM SEED系列討論區27 - SEED FREEDOM 25 APR見

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
機戰出到新作先再FF啦
唔係咁講
個時自由唔是俾莉古絲偷左嘅
頭號fans係揸自由架
索系(雖然依嫁都無左任系)
一路都命運勁d
基拉成日都要跟基友/永恆號先勁
方法大把 可能係佢唔識寫到咁深入 又或者可能驚同00撞橋
如果條友出全力,根本救世impulse一定殺得曬新3小強
可能有人問身為艦長ge老虎去左邊 福田咪解釋返老虎去左指揮鎮壓部隊 所以塔矢亮做住指揮官位
https://x.com/fukuda320/status/1774085911409725812?s=46&t=hwA5Rp0dwKMrNvh1ZIguDA
又要補設定?
可能有人問身為艦長ge老虎去左邊 福田咪解釋返老虎去左指揮鎮壓部隊 所以塔矢亮阿媽做住指揮官位
所以seedd寫阿斯蘭真係寫得唔太討好
佢想出一分力推動和平 但佢又唔係真心想為議長出力
只係因為當時AA眾各散東西 卡嘉蓮又入世未深剩識紙上談兵
搞到成個畫面就係變左阿斯蘭搵完基拉佢地見佢地唔打算行動
跟住就退而求其次返plant 返到去唔夠一陣間AA眾又行動
成件事好似comedy咁
諗起而家啲左膠英雄女權片,特登塞女角塞得又夾硬又核實,其實seed啲男女角地位平衡得幾好,女人做揸權嘅角色好自然唔似特登硬加

調整者精神領袖莉古絲
國家元首卡嘉蓮
伊剎古議員老母
戰鬥單位3大艦長全女
露娜Anges劇場版都打得唔錯
咁講seed剩係得反派最高領導係男性
kas三個人都係得戰鬥才能但係完全冇領導才能
I mean男女重要性比較平衡,戰鬥男女都有好打嘅,領導層又係男女各有
日本動畫仲要20年前我諗佢地寫嗰陣應該冇考慮咁多呢d政治正確野落去
但明顯就係seedd入面kas三個人嘅成長曲線都寫得好低手
三個人入面叫a係寫得好小小 明明seed算起左個好頭
但好L柒嘅係部機咁勁
但幾部黑騎外型超嘍囉...
好似啲戰隊咁
唔係用劇情交代設定
而係要觀眾睇完設定先再諗返劇情
然後先覺得劇情MAKE SENSE真係有啲失敗...
一直有聽過呢個流言但係邊個講
就係寫到阿斯蘭只係諗住自己
想出一分力 但最初隱姓埋名又冇辦法
紅衣精英忍受唔到自己一事無成
覺得佢係天之驕子性格頂唔順
就走返去Plant
又鬧卡卡要佢處理好條約
又唔知人地想做又做唔到⋯

Faith個功能聽落俾佢可以自由行動咁
四圍扮工
之後又重傷返奧布
執咗佢返黎又要俾軍階佢
GSD係終極唔好睇
描寫到阿斯蘭係個咁既人
唔識形容

SF又寫到佢唔迷惘
又留返係奧布
咁之前要走其實只係因為卡卡控制唔到政府?
而家卡卡強大咗
就繼續效力奧布
咁得自由正義
又得返阿濕男同捉棋佬
係佢兩個架啦
加奶油俾腦細屌打,但係捷度又屌打返腦細轉頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞