[TFT] 聯盟戰棋 S11 討論區

696 回覆
1 Like 4 Dislike
係幾勁嘅
但umbral 真係...
中後期其他旗都勁廢除咗sett, 但得 1 隻有閪用

不過想講如果有適性神盔/皇冠 augment 養sylas 玩得過 但都只可以偷下分,無可能同神喻ashe 抗衡到
而家係 3/ 4 家艾希,好彩d 到 2 星先就贏
個生態好on9
跟本通常 2/3 都係gnar / kayn
尋日玩咗場 5家神諭ashe 1家命定 2家kaisai
最後頭2都係kaisai 4鬥第一,龍帝Kaisai 2
命定8
我覺得Ashe 好講有無搵到冰女 2 星有裝
隻野太撚broken

打鬥射放你隻galio 入茶壺就搞掂
冰女1星已經好on9
乜carry 都煲你兩野先
夾硬放一隻都會加win rate

amumu 大媽 冰女 呢三隻組合煩到仆街
岩岩有場6天界3星概影 吸血刀 正義 夜色 打贏左3星 星朵拉同加里歐命定大陣

痴線 4費3都可以差咁遠
1 星未必cast 到嘅
佢得 2 格攻擊距離, 1 星好容易開技前比d aoe 打死咗
要中間三坦,佢尾二行最邊位

前中期合shojin 比lux ,抽到先過比佢
一隻定人兩隻
七命定星朵拉冇可能輸 一定係position錯 + 命定錯
咁打中期節奏太差 唔使專登合野比佢 cast 到一次大坦/近攻carry 已經好賺
呢個版本真心唔好玩
利申 由暴衝版本果陣開始玩
其實14.8b 算好平衡 頭9名既comp都只係差0.3 position (diamond+) 所以只要玩得flexible 啲就好易top4
但係每場都 3 家艾希呢
跟住多數就 2 家kayn
2 家kaisa
1 家gnar

問題係嚟嚟去去都係嗰啲,玩到悶
但唔玩呢幾個除非超入章,如果唔係普通成型都唔夠嗰幾個comp打
要打節奏差 同埋 fated 又玩得 sylas 又玩得 fortune fast 9 又得 點解咁執着 Ashe
我睇返低elo啲stat 原來Ashe position 高所有 comp 成截… 懷疑個個人都hard force,跟住賭贏咗嗰個就贏 如果係咁嘅話 我建議低elo 打貪啲 fast 9 高 cap 過 Ashe comp 就好容易贏
fated 就係要入牌順先得,要用錢去roll ahepilos / thresh 2 星鎖血嘅話已經輸咗節奏啦

sylas 無見過人玩

fortune 都係要好運先有㗎,唔係想玩就得
l
低elo 嘅話好多都可以玩
賭janna 賭senna 都得
低elo 先唔會玩reroll 啲人唔識擺strong board 根本勁易就90hp up入stage4
低rank通常都係force某一隻 無咩見過flex成功
所以打得貪就win
Fated 2星yas + 2 星 thresh 就夠入 lv8 搵 syndra + sett 今個Patch都唔係玩ahepilos
個問題你無sett點鎖血 你個game plan唔會係lv8 有sett鎖血吧
fate 唔係話唔玩得但係真係好多前置條件 eg 命定轉 sett on level 7/8 比起天界 ashe真係太唔穩定
老實講,可能真係唔識玩
fate幾個版到依家都係識用ap ahri syn carry
大東唔識用
有時玩5 fate直情唔要大東
後面轉青花出liss amumu 前面換sett
可以補多隻illoai
個陣會齊整d
單純係黎版三費賭陣無人玩 令大東相對無以前咁易3 加埋賭陣係要幾家一齊賭先強 所以令個meta shift去玩4/5 cost carry
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞