[TFT] 聯盟戰棋 S11 討論區

681 回覆
1 Like 4 Dislike
on9 佢改完唔 = balance
但佢改得就有原因啦
屎忽痕每隻 4 5 蚊其都加 1 200 血?

balance 唔好係結果嚟
我唔係話佢buff 4 5 蚊旗一定balance 咗
但一定有原因先去做呢d balance

原因同結果唔識分?
屎忽痕之後比人屌到hotfix 每一版都係咁嫁啦

第一次玩?
https://www.youtube.com/watch?v=NRQoy72VBfo&ab_channel=shurkouTFT

29:30

定係你覺得佢都係質量問題先打唔贏嗰家 2 星yone

佢有 2 星冰女,佢有封隻 2 星 yone 入茶壺,佢打緊鏡象,佢隻irelia 尾二先死,呢個係質量問題?

對面得 2 星 yone, wukong 同 3 星kindred 唔啱裝備

咁係質量問題?

佢過渡得咁好輸比 2 星 yone, 冰女封埋 yone 對好位

質量問題?對位問題?
想問可唔可以卡赫威畫出黎既英
你真係好搞笑
唔及你智商單位數咁好笑
1. 組陣 10人口都比佢組到咁 好難搞
2. 雙經濟 佢用雙彩經濟換返黎既質量黎 人地多兩個彩戰力 好出奇咩個結果
上個PATCH已經大斬左一次YONE
佢地好似唔想D人用YONE做主力咁
佢個陣貴過對面 3 倍啦
再講佢得悟空係真係 c 位,yone 2 星最多係半 c
但個streamer 上得d 5 蚊旗都 2 星

除咗呢個版有邊個版咁樣嘅陣會輸
貴就勁天生我才咩
我反而覺得好合理 唔係咪同上季季初一樣
鬥抽雙經濟augment 抽到就95食雞咩
雙經濟要上9根本唔需要營運 冇人話有錢=營運得好
但就算輸都唔應該差咁遠
本身 5 蚊旗喺 tft 都係dominance 㗎啦
除咗上版因為 4 蚊旗勁,但係得呢個版先賭陣為王。
姐係講真你話比我地打下機賭陣勁有咩所謂,但tft 作為esports 結果就大家搵個公式陣鬥roll 就可以贏比賽咁有咩意思。
以前tft 比賽係 2 家賭陣
而家係 2 家營運
以前有版賽特又係 5 蚊旗同一招技,跟住擺佢去前面送頭跟住做situp, 出法暴無盡科技槍出嚟 1 打 10

而家隻賽特除咗命定連線無出場價值
其實riot比賽大部分時間都唔著重呢樣野
只有最尾兩個patch 即係世界賽果陣先會改得balance同營運
但之前預選賽既時候已經一堆賭陣 、broken陣 大把玩得好既人都入唔到啦
所以我覺得riot根本冇重視過tft作為esports呢樣野
唔明係咁講tft係esports做咩 係既話會唔會諗到奇遇、chosen呢d咁睇運氣既野出黎
都係嘅,純粹覺得賭陣咁強勢作為esports 好反智姐

講真嘅如果你比個金牌仔去玩,開局跌到隻 yone, 有吸血劍,augment 中 gift from the fallen, 姐係隊友死 + stat 嗰個, 我肯定佢跟本說明書去玩佢肯定有分,但一個esports 唔suppose 係咁,至少以前個版唔可以咁做囉
點會冇 之前鐵kaisa hacker lb 大撚把
同埋根本隻game由一開始就係運氣遊戲
比賽幾場之間決勝負 你再勁又點 連續黑幾場根本好簡單
隻game根本唔係好適合Esports 一係就要打好撚多場計分 但可以話冇咩可能做到
95版本 鬥拎經濟AUGMENT
個個上9鬥抽5費2咪又係賭狗
本身個機制太屈
卡唔到,當duplicators
Kaisa 都係reroll comp
只不過係8lv reroll

啲人咪又係開返個team builder mark低要邊8隻再roll姐
其實沙皇係強單點嘅,
但你打正面佢第一隻就切你
你打對角/中間佢可能開多2 3次技都係切你,咁就要睇你清場夠唔夠快圍毆佢,如果多裝嗰場就夠,個場唔多裝就 gg
咁你上到 8 有容錯有錢roll 同買都要返d 技術呀
事實上就係運氣成份太錯對於esports 嚟講。
但營運版本至少比起賭陣版本運氣成份佔少d d , 對於esports 嚟講係好過無咁解
咁你reroll 幾時push tempo 幾時roll 有人撞你諗後路都要技術
後路呢d 無得講嘅,有人撞佢轉章仲食到分係真係實力

但事實上 push tempo d youtuber 都係講嗰幾個位㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞