[TFT] 聯盟戰棋 S11 討論區

696 回覆
1 Like 4 Dislike
我記得好耐以前有個set 大家無skin 嗰個幾好
因為我本身有關注lol 嘅劇情,佢出返原本佢地國藉我再玩係幾有feel

印象中 1 蚊可以賭科加斯+馬爾扎哈
2 蚊有卡薩丁同狼人, 賽特,劫
3 蚊有蓋倫+sona, 達叔+卡特
4 蚊有好撚多,lux, 沙皇,kaisa, yasuo, apelios
5 蚊隻隻都獨當一面

可能我mix up 咗嗰個set 同 .5 嘅set
但嗰個set 我記得大家好少鐵頭同內捲
6神諭好似有料
最鍾意玩8虛空
爛分陣無轉職一定唔會開6神諭,得Annie Azir lillia叫正常啲其他都係trait bot廢到仆街
最近幾季都係話下季先玩然後每季總係有嘅濕鳩閪野or閪版本

無限loop
巴龍
組到係坐二望一
亞露尼幾好啦,有aoe 可以配黑書,有加攻速等後排再快d 放招

janna 有護盾就算唔多同傷害低,佢都可以加到坦度which is 係真係幾好

kogmog 可以配lillia 開神話

所以其實無話邊隻係真係垃圾,只係佢地唔可以做carry 位咁解,但至少有d 用

當然有轉職比hwei 勁到仆街
玩咗場95木靈,完場時疊咗成千八血
其實應該remove 2~1 比木靈轉... 好彩嘅話可以即刻開到 4 木靈,佢scale 得勁過其他 traits 太多
有邊個菁英唔係玩公式
你有無諗過所謂公式係d 菁英研發出嚟
你覺得meta 係比你發現?
唔係話所有菁英都會發明公式,但正路嚟講公式之所以存在係d 菁英試過唔同陣先發現咩陣係meta, 跟住d 數據網先記碌低d 場數同data, 電腦發析完先得出邊幾個comp 係more likely 去贏,先出現所謂嘅公式

姐係一個set 嘅開始係無公式,係d 勁人試完唔同comp有記錄,個網先會張嗰d avg place 高嘅comp 寫成公式。但個網係唔會記錄d 低端場,基本上數據網d 公式就係d 菁英玩嘅記錄嚟,不過你咁蠢未必明。
咁又唔係
精英唔係你玩得多就上到

或者你得鑽但係100場上鑽又係好撚勁
何必放大自己既無知
8巫屈一隻lux都好爽
set9前面係一定有鐵頭內捲 係後面慢慢改返好D
TF (legend)>>zekes garen / 6 bastion大東
有一個patch個個3-5 7lv開始D azir lux/kaisa yasuo 我印象好深刻
Asol(legend)彩局>>fast9 其他唔係asol既無得玩
Draven(legend)有一次buff到要即刻bpatch
Lee(legend)>>kayle
Invoker又係Buff到即刻bpatch

不過set9個背景係最好 跟返故仔 原祖skin
9.5就垃圾黎
係 前面啲版本點都有一個陣特別勁,玩死一個陣就上到大師

咁多個season
最平均版本係s10後期可以ad flex既patch
但係對普通玩家亦都係最唔友好因為無野抄,純競技

但係依家無左.5版本一個版真係打唔到4個月,好無聊
Hotfix迷惘期玩唔同陣 噴左百幾分
再去玩返熟手嘅Kaisa又三連雞上返去
數據網有新陣掘起
係真係跟劇情好有feel
但有時都覺得好無耐, 奶媽神嘅存在係 2 蚊ahpelios 普通人就 4 蚊
山海雙C唔係咩新野S11啱啱開都有不過係lillia配kaisa
不過呢版ashe buff左好多

但係個陣又貴青花無轉過渡又難
Ashe ad flex呢啲最考功力
公式仔惡夢
天界yone/kayn都唔夠垃圾bruiser kaisa打
屌佢仲俾多家賭gnar喺度卡牌
屌天界之前唔該睇撚下bruiser trickshot先啦
冇腦財神連敗去搵牌攞到kaisa同galio就屌打開始
都唔知nerf過啲咩黎
三家人玩brusier trickshot互相卡牌都保到排位
on79
天界kayn唔駛出yone
早期有財神嘅話係好有運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞