「月經」移英車主討論區12

858 回覆
1 Like 1 Dislike
Petrol 版係幾好用,有幾年好似係 best selling car
有朋友用緊冇乜鑊氣
新版 e power 個 generator 就多問題
請問Waze嗰啲咩average speed limit camera準唔準㗎?

投先夜晚放工10點到落去M路練車,因為如果遲啲搬遠少少去第二個town要揸兩個幾字M路先返到屋企,咁我喺M路轉第二條M路(M27E > M3N),微灣唔駛掟嗰隻,Waze就話限速50, 但我又唔見有牌話50喎,睇返cam都唔覺有,如果有唔係好大塊好難miss嘅咩,同埋隔離仲有大把車爬我頭(我都係揸6頭),其實係咪安全?同埋夜媽媽俾speed cam影相係咪好閃㗎?

另外,有興趣嗰啲租盤有啲泊得街唔駛permit,但投先去視察都泊得好爆,沿途經過見唔少人泊上pavement草地,其實council會唔會理同罰錢㗎?
5月準備過去,諗住落地 買架3千磅鬆d自動 Jazz仔,想問 車保 係咪一定要買全保?

舊車好似淨買第三保抵d?
我睇Google map見到係有temp牌寫avg speed check同50,但係一年前既街景,可能係最近先拆咗未update?
如果俾avg speed cam捉到係唔會有閃,佢唔係定點測速,係區間測速

我見到嗰時google map有roadwork但投先冇,希望未update啦
岩岩初黎報到
十年雪藏牌係香港從來無揸過車
想平平地出架錢七練下車
請問買二手車時要注意啲咩?
建議直上有active safety的車
練好泊位基本上部車唔容許你撞
(除非你唔按交通規則咁就另計)
補左鐘先好買車
https://www.theguardian.com/money/2015/oct/31/third-party-insurance-holders-pay-more-money-for-less-cover
我理解
三保普遍比較高危(後生/揸得閪)
Claim得多/claim個額大
需求問題
揸揸下就習慣
搵朋友幫手揀同睇
咪水鳩人啦
好多香港人junction 轉右, slip road join motorway 都出事
補下鐘啦
咁係個啲人問題啫
一講轉右又諗起某youtuber
佢啱啱好似又出片講架車,應該唔知舊電喺車尾
好多新手覺得慢就係安全,然後join motorway唔踩油
好奇 做緊咩油耗?
但我買部車 3千幾磅 但全保都要成千幾磅
無工返
同住既地方差好遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞