「月經」移英車主討論區12

858 回覆
1 Like 1 Dislike
太多市區短程。 6個月可以淨換機油。 12個月先換油加check車。
tyre 碟 皮 水箱水 機油 得閒check下。 我2 到3個月就望下加打胎氣。

然後上望搵自己車既service/maintenance schedule. 佢地會advice 幾時換皮帶, brake 油每2年換(garage有筆度到,差唔多就換),波箱油,又係睇schedule, 但如果覺得佢開始chok,可以提早換。 air filter,可以跟schedule 或者睇里數。 我就自己換。 pollen filter. 冷氣隔又係可以自己換。一般有味就換。入雪種。 原廠多數會advice加你覺得唔涼就入。 呢d我盡量搵independent 既專修廠做。 一般人工平同埋都係原廠訂料。 你或者可以搵accident repair garage做。 區內大型既repair center多數咩車都識搞。
Suzuki Swift
19年後先有架喎
我個 infotainment 有
要睇車廠有冇update
但好多17 18都無
19就通常9成有
係咪開咗vpn?
冇啊 插完 USB 淨係差電,認唔到部電話
而家上網買過條 USB 睇吓得唔得
Android Auto 認USB 線神神化化
試過一部電話有一條線work,但另一部機就要另一條線先work
有冇睇過 peugeot E208?
比其他兩架窄
同埋peugeot d software 介面好似好lag咁
嘩 似呃錢
咩叫reserve 俾咗錢就係你優先買架啦
強硬啲,你話攞返舊錢
同埋dealer咁唔老實
可以直接向原救投訴
攞番錢去第間算
你直接同佢講覺得佢銷售手法好有問題
已經對佢失望,唔會再信任佢
再問佢拎番啲錢
千其唔好對班dealer客氣
佢地欺善怕惡既吸血鬼黎
如果,個個都超速,應該會安全

除非重演London A20事件

宜家新款嘅相機係唔會閃
究竟佢保費加咗幾多?
你邊間dealer咁好?

L字頭個間,就真係唔多得。
brake油過咗兩年都唔換有無問題?
啱啱去Google吓咩事,笑撚死,邊條友咁仆街棟個fake speed limit sign

其實諗諗吓冇咩理由行行吓70冇sign提示,但個Waze就冇啦啦提我有50 limit camera zone,可能係經過底下插過或沿著條motorway啲路
local forum話,根本就係班工人做嘢是是但但,無遮住原本個50mph牌。

係birmingham同coventry之間嘅A45都有類似嘅嘢。原本60mph嘅牌只係有白色嘅油遮住,但油完,都係睇到60
我依邊啲local反而自發幫council手將好多20mph zone嘅牌油白哂完全睇唔到
好正

證明20mph有幾討厭
20還20, 但有啲位起碼比返啲buffer嚟,我返工經過條路來回都要短矩離由20跳到40同埋掉返轉40變返20, 但20跳到40係講緊一條好短嘅slip road join緊條落緊橋嘅大路40, 都CLS,設計嗰條友都弱智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞