「月經」移英車主討論區12

962 回覆
1 Like 1 Dislike
個隔音, 舒適穩定
真係要出左街先知
我係指Confirm之後,同埋bid完要等成個星期先收車?唔可以bid完第二日收?
其實主要都係同車行約返
英國人做野好難第 2 日就得 wor
有bb仔 , 為咗條腰, 都係㨂SUV
如果無得叉電
買PHEV係唔係好不智

因為公司有discount
車貴左 boot 細左 車重左
睇discount取捨
而家公司個內部offer
車價同HEV一樣

係唔知油耗點玩法
冇得叉 食唔到短途著數仲差左
https://youtu.be/HKBuQ_oGTTk?si=-JcrwACrq3w51W8G
最主要計過出街叉煩
所以先諗緊
落ramp 吊拖板出去
Phev樓企用13A差就夠
唔一定要有wallbox
介唔介意講咩model?
phev粒電可以好細(8-10kwh),都可以好大(>30kwh)

前者你可以係花園駁個waterproof extension cable reel 就夠,叉一晚實滿;後者你預要叉成日(18-24hrs)
等土老板教先得
新Prius

做緊市價七折
phev應該細過20kwh, 13a一晚<10hrs就夠
反正叉唔爆都得
toyota uk好似做緊phev送叉電+安裝?不過唔肯定你公司個offer係點。

但如果屋企搞唔掂.附近又冇平叉電地方(28p樓下),就放棄啦。

新prius 官方wltp寫44-47 miles (~3.18 miles/kwh),保守d計 2.6miles/kwh,而係街叉電每kwh一般都要35~40P以上。換句話講,你每miles既成本係13.5p以上,仲貴過架車行油
(以50mpg+ £1.42 油價計,每miles既成本係13p樓下)

btw uk toyota有入prius hybrid(非plug-in)版咩?
佢如果可以係屋企差就抵好多
出街差就買返hev算啦
我公司offer緊最basic嗰款

不過叉電應該係搞唔掂
一來租緊,二來apartment

而齋Hybrid版唔入
得水貨
都揀左好耐,同size選擇一係crv ,韓仔車又唔夠架仔可靠,更唔好講非bba 既歐洲車,始終拎去整都係時間成本黎
Niro
我都係要放 2 張 carseat 加我父母
所以直屌 Q7
超多位有 isofix
air suspension
馬力 ok 隔音係 80 miles 樓下算好
👍🏼👍🏼👍🏼service貴唔貴
around 3舊英鎊一年, 當 keep 保養, 同我另一架 yaris 差唔多錢
平過 benz
原廠嘅話 3xx唔貴喎
原廠
仲平過香港
之前香港我三荾/掃把佬仲貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞