「月經」移英車主討論區12

857 回覆
1 Like 1 Dislike
leon 2.0 套引擎係ea888 3b 係慳油版,動力來講係大ea211 1.5 evo 高配版小小 o者係150匹個引擎。

如果想要GTI個感覺你入手polo gti. 8成似。 係用左扭力樑。 飛車來講差少少。 不過英國禁多限制,無咩機會飛。 飛山路就法系好飛。 買架308 1.6 來飛。 不過好小貨。

如果要大件夾抵食買 experience lux 佢係VAG 集團同價上最齊料。 ACC 前後sensor 皮座,後波鏡,無匙進出。 virtual cockpit. 等等。

如果butdget 有限就 FR, golf match 配置加套跑味包圍。
我揸Focus咪知,其實自動波都唔熟

愛信6速。 2 波上3波有時會chok. 動力來講好夠但1.2用濕皮帶。 如果皮帶甩碎會引致死引擎。

買佢要知換左新皮帶未
好似有人係上post 問我點解轉車。 因為我不嬲seafood 痕。 每年總會搵個一架車玩。
我之後換左arteon. 來緊再轉Superb 4x4
Arteon好玩嗎?
買車嘅時候因為價錢無買佢
買咗508SW無後悔
好玩。 無諗過佢driver side 有auto dimming. 夜晚係highway 揸唔怕高燈L. higiway 飛車好定。 回望率高。

柴油2.0 飛highway好慳油。 加埋lane assist會置中。 你機本上可以一邊揸車一邊睇戲打飛機都唔會炒車。

揸法同golf 相似。 不過係B 路就唔夠靈活。 不過4米8既車我唔會投訴呢樣野。

睇位極普通。 內籠接近audi,福士用Nappa皮都ok .車內零靚度以無框來講好唔錯。
不過呢個價位唔上唔落。 比我再選擇會直上 A5.。 其實買之前都知佢屌打唔到audi. 不過人就係唔屌唔舒服。 唔試唔開心。 試完明佢做咩就算。

508來講。 佢轉向好好。 可惜係佢太早放棄開發2.0引擎。 唔係既話我會話新年代車法國車好過德國。 德國車cut cost太勁。
係,我都覺得兩部車差距無價差反映咁大
特別係法國車地盤令我驚豔
之前都知唔錯但真係揸過先知有幾好
我住呢度好多countryside road可以玩
部車4米7但揸落同B-segment車唔會差太遠
係驚喜的地方
HRV睇 review上高速會好嘈
Niro 個價都好高,會唔會加少少上 sportage?
認真,我兩部都試左,HRV唔上高速我都覺得佢路噪聲好大
Sportage太大架,我住嗰度多窄路唔啱我
見過有黑鬼肥西耙水landrover 掗掗拃拃,pull off喺路邊但凸一半車出嚟阻住後邊仲醒水
merz 來講。 動力,操控都俾bmw 同audi 屌打。 佢強項係內籠設計。

買來飛,前排見到部cla45. 話哂用AMG引擎。 呢種就真係入手得過。 唔係既話買m140 無禁嬲。

英國版GTI 好小電子野。 7代仲大量插匙用傳統cockpit. 反而merz就多電子野。

同埋a200 1.6個副引擎唔突出。 新個副同nissan share引擎.賣個禁既價。 我唔買120i m sport?
citroen 個和尚頭同arm比較易老化。試車睇下行唔行到直線。
中型車來講,BBA 外型,動力,科技同,內籠細緻度都比平民牌子好。 所以難怪就算arteon 都動搖唔到佢地。 所以我好想知道skoda點解可以長期係車雜誌評價禁高。 但銷量就唔突出。
因為平 + 比你既野算實用
維修又平 + 多件
有朋友有 skoda 返廠做次 service 先 2 百幾, 仲平過 Toyota, 都唔洗講 BBA
韓車近年真係真係唔錯,KIA新車7年保其實真係可以考慮
不過我睇緊都起碼十年車,都係gti好啲?
因為通街都見A180先咁問
操控黎講,車廠target咩類型客影響比較大,調校技術應該差唔多, 不過g20 同 w205 證明咗bmw 做到舒適嘅車,但merc 做唔到driver's car

但drivetrain 我覺得各有所長喎。攞最大路嘅2.0T 30i 計, Bimmer 啲B48 配ZF8 係羸個波箱同少turbo lag; Merc m254 行hybrid電氣化路線少turbo lag起步又順, 佢自己嘅9G 無ZF8 咁醒但都好慳油,又有glide mdoe; 反而Audi ea888 3/4 除左成熟好改同天生四驅外,無咩長處

如果同價位比較,咁就一定audi 最抵
動力來講 a系唔係merz主要考慮既野。 買merz唔該買S class,e class而家都唔係好夠5系同a6揪。
內籠來講。 佢科技感最強。 操控來講都係BBA 入面最弱。

A180 就腳車。 無動力無操控。 唔乎合你要求。 你要求既野其實應該係舊120i 同 6代打後既GTI.

引擎來講。 bmw 同vw 既4缸水平一樣禁高。 波箱zf AT波箱對比濕6 濕7。 我會話寶馬當年套波箱真係吸引。 尤其轉sport plus . 推住你去。 GTI 其寶都好唔錯。 但VW 考慮埋乘客。 想做快但後座要舒服。佢輸左係呢度。 如果highway 同b 路飛車 我會話差唔多。 但市區塞車DSG 無AT禁順。

想平平地飛車 clio clubsport RS 同埋polo 1.8 /2.0 係最最最平民既自動波fun car。 如果要快又要定位就v40 T5. 不過套野個愛信波箱唔係ZF 來。 轉波太溫柔。 完。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞