「月經」移英車主討論區12

858 回覆
1 Like 1 Dislike
等咗一個月終於收到本V5C,但發現佢串錯咗我個名一個字母,想問下點更正返?
V40都係考慮之列,不過唔知呢度保養維修麻唔麻煩
巴打,唔係計佢有咩技術而係mercedes係 a系俾左d咩對比同級對手俾左d咩。 如果你硬要講引擎禁 merz AMG 套m139係我心目中就真係代表merz既實力。 不過平民系列來講 b48 同ea888 呢2套引擎係屌打緊merz. Merz為左慳錢賺盡。 佢a系 投資哂係內籠科技同外型。 所以實際on road上佢表現唔夠 bmw 同audi玩。

你睇佢最新既a200 俾套nissan 1.3引擎。a250 hybrid加1.3, 寶馬120i 以上起碼仲係2.0 引擎。 audi a3就1.5. 上s3就ea888.

我唔係話佢套1.3唔好。 起步都輕快。 但如果俾同舊錢。 寶馬同audi 足料好多。

我理解m254 推出係因為m264 俾人插先要改版。 265 無記錯玩左3年。 福士集團講過佢一套野會玩10年然後轉款。 ea888 可以出gen 4 我直頭可以講係因為其他對手已經放棄2.0 所以bmw 同vag 食緊老本。 另外我相信你講既254應該係頂配2.0個套48 油電。 但套野好似唔下放去a系。

所以我先會講 買120i同GTi 好過買a250.
保養唔煩。 維修就小外廠專修volvo.
volvo 有佢吸引既點但英國市場大路是VAG同寶馬。 市佔率都代表緊市場對廠既評價。
但係樓上有人話我窮人唔好玩寶馬
講起好想試吓renault 0.9感覺好神奇
如果你講緊c-segment ,100% 認同
A仔個badge 佔車價三分一左右

本身w176 果代都有啲誠意,w177果代直情照搬renault 啲野過黎,無心做細車
之前試揸過架新w177 a200配mild hybrid, 個籠真心靚,但力水同操控就一般,出roundabout 硬係差咁啲

hot hatch 我諗gti gte gtd 應該已經滿足到所有可能出現嘅用家需要
2手車不嬲講手神同上手保養。 當然寶馬小問題就一定有。 應該話電子野一多就多機會突然壞而寶馬維修唔會係平既車廠。
但試無妨
係我問, 我仲未買到c5 aircross, 因為唔想離開倫敦太遠睇車,倫敦得柴油盤
oh no ,1.6 頂配盤真心好小。

有無車既問題想問?
https://www.autotrader.co.uk/content/advice/v5c-logbook

懶睇字就live chat with DVLA 囉。
新人留名, 雖然十幾年牌, 但一路都係痴人車渣, 自己一D 都唔識車

過到英國都想買部細腳車, 自動波, 如果7000鎊左右, 有冇比較坐得舒服, 同都安全

性能無咩要求, 唔會飛車
MB B class?
7000買到?
依D 價我預入門A class ga ja
唔敢望高級D

係唯一係唔想渣日本車(因為香港渣左十年NOAH)
自動波有咩推?
我淨係識D大牌, VW, audi, benz, bmw

但應該有D無咁出名, 但抵渣D??
pre-owned 應該 ok?
呢架車我香港同英國都有
唔算多鑊氣
力水就唔係好不過不至於去到閪
BBA 既車鋼水/安全性差極有個譜?
內籠 size 算係咁 4 個好鬆動 5 個就少少逼不是車仔算咁
如果 budget 真係好緊
一係睇下 Golf, 多件多車整應該易, 小心個波箱就 ok (我冇留意邊一代係濕同乾)
A 同 B 差唔多價
睇埋 Skoda 同 Seat
都係 VW group
細車merz 俾bmw 同audi 踩住。

c 系開始拉近然後e class以上先係佢傳統戰線。

佢明顯係target 女仕或者年青人。 但唔太需求動力既朋友
yaris同jazz
寄返俾佢

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞