「月經」移英車主討論區12

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
多50% 仲加小小
跑得遠先唔揀hybrid
hybrid 行city 70mpg+ 好屈
行成粒鐘20zone個心都冇咁燥
行嘅里程唔多嘅話 慳唔到幾多嘛
係行city 舒服 睇你有冇咁嘅需要
之前諗過同樣問題,我覺得最平衡嘅係2015-16 Hyundai i30.

如果第一架車,唔好太細或大,C segment 比較好, 設備如果揀Nav 版有後cam, 自動波係torque converter, reliability 評價唔差
同埋佢7年保,你可以話姐係啱啱過保,但同時如果個盤有齊service history 基本上啲問題野應該整左

係年份高啲同悶啲
2015-16自動波Mazda3都係10k咁上下 ching點睇
新手第一次買車,爬完文見巴打話英國多人識整BMW,但自己唔識車,想穩陣啲買2017 BMW 116d SE approved used car, £12,000
有冇更好選擇?
新車無得頂
舊車無得X
未必嘅 我朋友部16年3系diesel 無病無痛
我見過520d做的士添
都有睇過,
首先馬3 唔可以揀柴油,佢副2.2 出左名多問題,i30 副1.6柴睇落無咩問題
馬3 個內裝豪華啲同靚啲,底盤同波箱都好飛啲,但2.0 偏弱
i30 近款尾,同價有機會買到新一代,有1.4T 加DCT (哩個年份開始嘅dct 比早期DCT可靠)

所以10k budget 鬆動, 對內裝外型有要求,有啲操控就馬3
budget 緊張嘅,15年左右i30, 60k mileage 下,有啲盤揀下,仲有剩換tyre, 做次service
最後都係添左啲大約12k到
即刻多番好多近年份啲選擇
116 SE 無option咁滯
仲要£12,000 咁貴,不建議
而家保費點都貴
仲要加埋老婆新牌仔
老婆新棍波牌都減唔到保費
巴打你係睇邊幾款?
有冇其他recommend?
1516中,諗緊可能日本車會啱我多啲因為真係唔識車
加埋老婆新自動波牌
同我自己一個棍波牌分別不大
我本身都唔係好識車
但而家睇緊2 Series Active Tourer, Arona, Qashai同Auris
棍應該平d 因為棍車 車價普遍平d
Kia niro 21年車 1萬2mile
17000蚊
哩部車買唔買得過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞