「月經」移英車主討論區12

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
兩個人無細路
唔怕啦
矮身先好揸
高身但睇位都一般般,視野好窄
同埋睇會唔會車下人
後座好暗好窄 headroom 又低
新手絕對唔建議CHR
視野差玻璃細導致車廂黑
對新手係比較辛苦
4架之中Civic/新Class A 大架個另外果啲
其實要諗清楚segment B 定segment C
segment B 細架過segment C
如果用差唔多樣嘅車嚟比較,就係Polo v.s. Golf, Fiesta v.s. Focus, Yaris v.s. Aurius
segment B 喺城市揸會輕鬆啲,segment C 一般設備會齊全啲,渣長途,行country road / motorway 嘅質感亦會好啲

如果你唔覺得segment C 太大架揸得辛苦,我覺得segment C 會好過segment B
我講高身好坐 唔係好揸
車身夠低入彎好爽我知 但England d爛路算撚數啦
好似貴左d?
10k 有時買到其他廠 17年可能19 都有
睇避震調校係咪過濾到路面凹凸㗎姐
高身車避震行程長,加減速一定chok
有無咩好推薦 個人1516
感謝指導 我研究下先 主要holiday drive 平日買下餸咁

成世人只係揸過 prius 同 c-hr (仲要係學車果陣)
CVT 可以點chok
想學野
同意
我估佢係講好似揸船嗰種chok

不過講開又講坐過朋友車CVT法拉雀,風琴腳chok撚過棍波,再加埋個懸掛收收地皮,坐完腰痛加想嘔
唔係波箱問題而係重心高加速架車會仰後
我揸corolla hatchback 係城市行迴旋處, 避讓車要扭左扭右就feel 到低重心好

係香港揸開mpv
平SUV就係揸船Feel
車廠不得已較硬避震去抵銷
但換嚟嘅係冇晒路面感

所以有低買低
有老人家同細路另計
係,最近見到原來£11k budget已經買到2019 SEAT Arona
睇用法囉
跑得唔遠 有時混能都慳唔到幾多錢 但係起步應該舒服d掛
10k hatchback 有太多有得揀
打死都唔會買啲偽SUV crossover根本係hatchback嘅高重心version
有冇咩推介
發覺如果要自動波又新少少既10k好似都冇乜選擇
我都睇左一排 加小小筆直去15k 好似多好多野簡
計落做hp 其實唔差得遠
我就唔識車嘅 我都係求其揀渣緊aygo
希望有其他人教下
假設每日用得唔多,20Mile下 咁相對上唔洗點怕要洗好多錢整車 所以我認為日韓車外都揀得過
如果10k 仲可以加嘅話 就直頭睇全新i10 / picanto 好過 13-14k到

如果睇2手 其實filter 9k + 2015年後仲有好多揀 係睇你住邊 方唔方便去睇車
我窮撚會揀 citroen c3 c4, peugeot 208, 2008, 308, renault clio 感覺內籠靚少少 不過對比aygo 冇乜邊架會輸掛
高miles都接受嘅 可能會揀volvo v40
ford focus, vauxhall果d都好似多人渣
係auto trader到真係多到有排碌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞