「月經」移英車主討論區12

962 回覆
1 Like 1 Dislike
我自己覺得KIA個2部都唔錯
如果CRV我寧願揀韓仔
sportage好賣得
唔知遲下二手個價點
黎緊想買車,希望買部 2012/13 Toyota Aqua,預計 Budget 大約 £5500。

想請教各位巴打 :

1. 多唔多人識整呢?雖然 Toyota d 野好襟用,但 Aqua 響英國無正式引入,會唔會後續保養問題好嚴重?
2. 0NCB 的話第三保要 £1300 左右一年,係咪太貴?
3. 如果有渣過既巴打,可唔可以比少少建議我,買車時要特別留意既地方?預計大電係要特別檢查,但除此之外還有嗎?
4. 想改過晒成套車機做 EKIY T7 連 360 cam。如果我買左有無車房可以代裝?手工費一般要預幾多?
5. 個催化轉換器而家係咪仲係好多人偷?有無乜野方法防止呢?
6. 有無乜野 upgrade parts 係建議要買?

謝謝!
水貨車个要搞咁多野
唔係特別鍾意Aqua嘅話
揀Prius就算

呢邊入JDM水貨車
首先你附近有車房識整先得

當然你可以揀揸幾十miles去整車
但我唔會為左Aqua呢啲大把代替品嘅車
去做呢啲行為
由208車主 變左BMW X3車主

新手一問 唔係太識車
大家點睇呢款
純粹假日車 一星期渣一兩次買下餸
只求襟用 唔好咁易壞
唔求好唔好渣,樣顏色都無所謂
買Toyota 加approved used car, 係咪已經好穩陣?
呢款ok
但呢部貴咗啲
唔該晒巴打!

如果有得揀我會優先揀 Aqua,因為自己只用過呢架,
感覺上會容易適應 d 。

同埋近價位既 Hybrid 細車,Yaris Hybrid 好似個內籠配備差好多。

唔知呢邊容唔容易搵到肯整呢 d 水貨車既車房呢?
咁Aqua又唔會話無車房識整
只係有心理準備要等件等一兩日

另外
Yaris Hybrid=Aqua 歐洲版
Drivetrain 完全一樣
原來係咁,咁買呢部都可以少 d 擔心。
至少唔會主要部件壞左但要等幾個月 ship 過黎。

唔該晒巴打!
如果一星期只揸一兩日, 我自己覺得唔好咁易壞呢個point可以唔好諗咁多

要每日揸車返工另計
呢個價錢真係好唔抵 road tax又唔平
希望你唔係去嗰啲香港人車房買
成日喺facebook推介水貨車
食水深到仆街, 留言唔啱聽就block9你

平車仲要買水貨 除咗玩鳩自己之外真係諗唔到咩原因
唔係啦,只係 Auto Traders 見到有啫。
除咗日系七人車先要諗水貨之外
又或者Performance car

其餘真心買行貨算
起碼等塊玻璃唔駛等運到
同埋保險
有咩方法抵啲?諗住approved car 減低買到伏野機會
因為唔太熟車,唔想貪平,之後瘋狂要整
呢個價差唔多
Toyota 有買貴無買錯
好似其他ching 咁講, 買部平車就算, 畀多一百幾十畀人驗車都抵

或者autotrade見到kia Picanto同全新車都係£14k 有7年保
Toyota Noha要£4k
不過日系七人車係完勝歐系MPV
呢個價aygo x 唔會覺得好蝕咩?
同埋後窗好似都仲係冇得電動 感覺好唔現代
雖然d function 好似齊過同價
但係11k 有好多2手選擇啦應該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞