「月經」移英車主討論區12

852 回覆
1 Like 1 Dislike
買之前老母都包,買之後包你老母
有名你叫,馬來,會食會痾
是但中一樣就好磅水
唔理佢抬偈都有知
見到佢地好行遠d
approved used 車廠包底架喎

至少我自己買approved used壞左全部免費換
第三方dealer warranty就難講
其實依個年代邊架車安全唔安全
一上ncap有晒撞擊報告
睇到邊架車分數幾多
仲講咩歐洲車鋼水硬 日本車唔冚撞真係得淡笑
https://www.euroncap.com/en/results/Toyota/Yaris/40747
https://www.euroncap.com/en/results/Land%20Rover/Defender/41395
係到仲講摺就唔安全冇乜意義
因為個設計已經係發展到有crumble zone去吸撞擊力
唔摺反而唔安全
而且其實除非你買d好偏門品牌
唔係其實安全系數而家架架差唔多

仲有大架無咁易比人壓扁但一掂就反其實都係一條數
我都同意其實日本人一早就用全車做撞擊 crumble zone 去吸收撞擊力但同時保護入面啲人

所以我自己都係一部日本車一部德國車,就係一部日用一部玩既

但上面我講既已經指明係真係特別硬既 defender / volvo 個啲先係叫「硬」係比大貨車撞埋黎係有機會生存既車系,VS 其他「香港人印象較硬」既一般歐洲車咁睇

後者我自己係覺得保護性上同日本車無乜分別,比 lorry 撞埋黎都係一樣
比錢AA check都係流?
我買approved used
保養期返dealership跟啲問題 都無收我錢
係呢樣真

英國 dealer 都幾軍真 架野(電子野) 機械(唔係撞) 一般都同係整

萬士得dealer 買架 2019 車 個lcd display 行行下燒左一格 佢馬上成個display 換 側鏡flip 唔到 又換過對新 比我

完全免費
如果 20k budget買二手車
係咪都係toyota yaris最好?
要自動波同埋係ulez.
新牌咩都唔識.
唔該晒咁多位巴打
有d咩model推介.
睇番d post好似話歐洲車維修好貴
所以都偏向 日本/ 韓國車
想唔想學整車先
可以學既.但想2025 年 先學. 今年想專注睇樓買樓先.
日韓啦你都講左
一樣
但係10k budget

要自動波
都新牌咩都唔識
屋企2大1細
麻煩各位巴打比比意見
20K 買到Yaris cross
呢個budget 買新車 Kia Picanto GT line仲有錢找
但係呢架好似冇自動波?
https://www.kia.com/uk/utility/build-your-kia.carcode.picanto_2017/#/trim

Picanto 'GT-Line'
1.0 Petrol Automatic 4 Seat £16,875
新嘅話 picanto 好d 定hyundai i10好?
不過去到20k budget 唔係買hybrid好d咩?
加多少少就買到Dacia hybrid
日韓車好似都係差唔多價有hybrid
居然係咁,咁好似都okay喎

我都想有20k買車玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞