[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#112 OLED新時代

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
我本身用真RGB排列 嘅4k OLED (LG 32EP950) 最近換左ROG PG32UCDM
其實我覺得啲字無問題. 當然要對比係真RGB 嘅JOLED panel好啲。 但分別其實非常細。 除非你成日睇驗眼咁細嘅字.

多謝分享
Btw 有米 32ep950成三皮野
32ep950同pg32udm畫質分別大唔大?
想問下香港電子嘢係咪都係跟支那雙11或者外國BF先比較多折,如果嚟緊無乜特別節日會減價,我就申請張信用卡入兩隻mon 了
乜香港啲電子野,除左換代之外,仲會有優惠咩
唔太熟啊,只係我成日覺得雙11 或者black friday 都會減唔知傳統上有無其他時間都係會減價

如果無咩特別我就 4 月入手了
平mini led到喉唔到肺,又有光暈問題
mag281urf除咗type c供電15W雞肋之外,都幾唔錯
用緊同期2K mon冇投訴
美馬有做緊spring sale, 不過保養問題都要留意吓過咗30日有冇RMA。呢樣要問其他買家啦,如果無保不如俾多少少買個保養 。
我自己都prefer 買行嘅始終擔心運輸問題,有得退都要搞一輪
咁又唔洗3皮。 我2年幾前減價時買水貨。大慨24k港幣左右啦.
PG32UCDM 最大分別係high refresh rate同glossy囉。同埋32EP950有個問題就係佢為左谷亮度。佢個matte finish係唔真係matte. matte得嚟好反光同好似好烏糟咁的。唔識點形容。用過就會明.

因為PG32UCDM係glossy finish所以睇落係鮮艷好多嘅。不過其他方面其實同32EP950差唔多。 亮度數字高好多,但實際應用HDR 下亮度效果無咩分別。
32ep950係低霧度
冇記錯的話joled panel通常得7%霧度
LG oled mon panel 35%霧度
用緊neo g9

下年有無可機會出到4k oled ver
真係介意Type C 就上MAG274UPF
有65W Type C
呢款睇外國review反應時間差,京東方panel
不過都幾心動,日常使用應該睇唔出分別
所以睇你咁講
27GR93U 係LG Panel, 然後靚過32個panel
27GR93U都唔係lg panel
95先係
ok 我仲以為 93U 最近出, 雖然Spec有少少無 GP95咁好 但起碼好過擺左2-3年既95
原來Panel都有留意既位
都係睇自己需要,我睇完啲優缺點就覺得ips 啱我用多啲。4k 144hz已經夠我用,老嘢玩槍game反應都慢過人,換個400hz嘅mon都係俾人人屠。
其實144/160上2百幾分別唔太大
起碼無60上144咁明顯

開sync可以同步fps同hz
你開excel word 用黃色highlighter
包你收返 「無問題」 三隻字
G sync
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞