[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#112 OLED新時代

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
驚就買返dell
Dell可以睇返aw3423dw點玩
mag281urf
xv272k v3
用緊古董pc&mon,諗住砌新機加新mon,普通打下機睇片,mon唔係好識玩,係唔係上面執一部都得? 定還是有其他選擇?
另外,hdr是否必須?上網睇對比圖都幾大分別
同埋電腦硬件都要有咁上下先run到?
志在參與討論,如果mon技術上無乜大突破。空間有限,我都係年尾等50系display card出再買隻32吋4K ISP就算。
成日睇字都係用IPS好,HDR色彩太豐富隻眼同個腦好易攰,個亮度吓吓過1000nit睇多幾年隻眼真係唔駛要。睇返好多mon都有防藍光(直情某啲藍色係出唔到),都可能係要減低對隻眼嘅刺激。又或者係話術嚟,跟本技術上出唔到某啲色。
原來唔單止係我有, Reddit, 支那班人都有咁既情況
話用開Nano IPS (大部分LG, 有d講dell)
例如我用開 27GP系列個D咁
用耐左隻眼會好疲勞 有時打完機 出門口 睇野好似會好曚咁
鬼佬叫呢d做eye strain, search keyword 應該好易搵
呢個問題係呢度有冇人討論 定係已經係old news ?

有冇d mon護眼d 用幾耐都唔會咁易疲勞辛苦
十幾年前個d垃圾mon 打online game 打十幾個鐘都無事
邊可能下下1000nits
先唔講mon有ABL閘住
HDR電影都唔會全部場景都1000nits
https://youtube.com/shorts/c253Y6e7hOg?si=gioIm-GgBg8PRlHh
幾好呀,中個閃光彈連玩家都失明一段時間。好有臨場感。
我諗eye strain就好似細個時睇神枱啲紅色燈,睇完一段時間睇嘢都係綠色。 想㩒睇啲就較返暗色啲,對比度唔好較太高。
套戲入面發光物都好難做到1000nits
講光mini led仲高 peak2000
用緊MAG274QRF
想升上4K有type-c又可以電腦控制OSD
買返舊model MAG281URF會否on9
用緊6750 XT,平時打開apex同睇YouTube多
舊款冇問題
都冇咩突破
除非加錢上mini led機種 不過都會有其他問題
1,2年後都無人估到
就算今年qd oled推3年保,都唔知會唔會用左1年就入廠,話曬都啱啱出未有好多數據
有消息幾時有27 4K Oled未
好似下年先有
唔夠位擺32”
繼續等
所以買mon要睇環境同用途,除非間房好光,咁你高亮度先有意思。仲要依你講法,根本睇戲大部分嘢都用唔到1000nits, 咁追咁高嘅hdr係咪有意思?
個情況同240hz 4k mon一樣,聽落去好似好勁。但係呢家無咭可以做到咁同fps.過唔知幾多年有張咭可以做到4k 240hz, 到時又會有新mon。即係你買咗咁貴嘅功能,其實都係字面上自high,跟本就用唔着。
56k?
4k 240個240玩槍game就出到
就算3A都仲有vrr頂嘅

如果全部嘢要等齊晒support先行, 個世界應該停咗喺度了
哦,csgo 果類啲game 呀嘛。係要高hz點解唔要1080或者1440? 400hz 唔好過200hz咩?
你都啱嘅,我無玩開競技類槍game。玩開都係啲3a game,所以個mind set都係4k 200 hz係呢幾年都做唔到。 我諗而家4090推4k star valley呢啲indies 或者一啲n 年前舊game都有可能去到200hz以上。又唔係完全無意義嘅。
咁攞個中間點啫
240用嚟玩槍game其實已經好好
4k平時用嚟睇片web browsing
Oled 攞個low latency同對比度

最緊要自己啱用
除咗係貴啲之外其實係乜缺點
燒印就用得oled都要接受有高風險會燒

係咪自high真係睇用途
又唔洗講到買4k 240 全部功能都用唔到咁
啱嘅,係我以偏概全。只係想講要買mon點都要睇吓自己個使用情況,唔係大家推oled就諗都唔諗走去買。
我睇字嘅時間多,如果oled將睇字問題都解決埋。我都會想買。都係果句,如果唔係空間有限。早就雙修各取所需。
我同你情況都差唔多
我唔玩車槍球遊戲 淨係玩3A 2077, Elden Ring 個d熱門野
我自己感覺係 4K 120Hz-165Hz 最岩用 反正d 卡都推唔到隻game去到咁高
對於我就真係夠曬
真係有勁d (5090,6090) 既卡 熄埋DLSS 又可以降翻去 4K 120-165Hz 範圍內
下年有rgb layout
睇字我覺得已經ok
Windows 4k 150% scale冇問題
就算用ips都係要150%
32吋 100% / 1:1 UI咁細點睇 ips都會爛字

靜態畫面變暗 郁一郁就光返

不過主要做文書可以唔考慮oled
睇左咁耐

唔用oled 既情況下

LG個部 32GR93U 4K 32 IPS係咪最好選擇

用開27 2k,張枱夠深既話 上32 係咪唔太大影響?

27 4K 定32 4K 邊個好d, 剩計睇字同圖?

好似唔多覺LG有27 4K
32GR93U表現正常 但不是lg panel

27定32吋睇你視距
60cm左右用27吋
70-80cm左右就32吋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞