[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#112 OLED新時代

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
舊post資訊太舊 唔copy了

唔小心中1001

Innocn大伏
#1 仲係咁
搵人寫
係咪要加個QD OLED list 出嚟
個個連登仔都攻頂既
直接改post名做 4k 螢幕討論算啦
反正呢度啲人都話冇4k=唔入流
因為一下子好多選擇出嚟
仲要價錢唔係高得太離譜
谷埋幾年大家都無洗錢
望返之前PG27UQ個定價 依家真係算平
其實好似早幾年電話60hz同120hz嘅情況 拗嚟都冇用
你話唔需要 我覺得ok 因為個人決定嚟
但係講到冇分別 就要expect有人會challenge
PG27UQ真係無限bin c
冇話冇分別
4k 梗係好過2k㗎
但得2k 嘅21:9 32:9 ultrawide個體驗又係咪一定差過16:9 4k 先
咁入得黎嘅人多數都係想買新mon
咁2024年真係會首先推薦4K嘅
你有特別需求 例如要極高hz打電競 要32:9
咪開聲問囉

太平嘅mon有時又真係冇咩討論空間
啲媒體都好少會拎隻一兩千蚊樓下嘅mon黎做評測

一係下次個頭po貼吓啲link 例如rtings tft
yt就hardwareunboxed
鼓勵吓啲人自己做下資料先上黎黎問
長處唔同
要清要細節班人肯得睇唔上2k UW啦
但fov肯定係UW好
4k uw 有啲期待
我就係想講呢樣
只係有人認為4k is must UW冇用
4k 一定勁過2k
21:9 睇到嘅嘢一定多過16:9
我有時都會用4k mon出UW
42吋出21:9 仲有約40吋
都唔知幾時出
有黑bar+hz唔夠高?
同埋個人喜好ultrawide 要curved
我55
但放咗係樓下少用咗
有自訂曲率嘅42吋 4k oled 120hz
遲d都有 42吋4k 240hz oled
黑邊就無解
唔係完全關事, 大家點睇AR 眼鏡? 好似可以代替Mon 但唔知會唔會睇壞眼

https://youtu.be/AAByyERBApA?si=WnPL5BMTBnAgLtNX

屌了AW3225QF
希望冇伏
quest 3 而家仲係有啲濛
試唔到apple vision pro 係點
一開始個價真係嚇到我 以為無錢唔打得機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞