[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#112 OLED新時代

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
原來係咁,如果平得多都值得一戰
我都係咁諗,不過想confirm 下thanks
爬左幾個post, 好多巴打包括自己都想揾筆直2-4k
引用番啲師兄留言:

-(27/28寸 HDR400)
VG28UQL1A
MAG274UPF*/MAG281URF*
M28U
XV272K V3*
27GR93U*
U27G3X

-(27/28寸 HDR600)
PG27UQR
MAG281URF*
M27U
XV275K P3* (HDR1000)
27GP95R*
27M1F5800
-不少人提及*
-要平應該XV272K V3最平

-Mon最好都係買返Dell Asus Sony Philips呢啲大廠,專業mon就EIZO APPLE, 其他嗰啲嘅build quality+調較同雜牌差唔多, 貪平嘅話最多買acer, 其餘嗰啲唔好掂

-LG 27GP95R多人推,亦有指LG售後差易壞
-不少人等下年出新oled mon

有錯請指教
點解我買x27 時冇膠袋笠住,明明都係dhl 同美馬

反而送左隻美國小強
woled同qd-oled都唔係傳統排列
師兄想問下有邊款係 27吋 4k oled ?
冇追post 買左samsung 27 odyssey g5
之後睇返啲評價好差 好多爆mon
係咪中左伏
27e1n8900
升左
終於可以畫中畫 hdmi
如果144hz 我沖出嚟買
第二句痴撚線
尋晚同呢度巴打傾過,LG 可以望望,27GP95U,新過R 少少
在唔在意HDR?
在意就XV275K P3
其他可以當冇hdr
如果佢個control 好少少,呢隻真係唔錯。色水靚嘅。但係開關HDR要㩒幾次,又無得set profile 真係太趕客。日日咁轉個hdr真係唔好玩。
間房好光猛, QD-OLED係咪唔適合我 雖然好想衝部PG32UCDM

控唔控制到環境光
日頭拉埋窗簾都係遮得70%光, 已經勁過開日光燈
但我又唔鐘意全黑環境睇mon
換勁d嘅窗簾
然後室內用6500k燈
我美森買pa32uc 有加隻紙箱俾我
日森Alienware 直接用彩色盒,so sad
WOLED好似好好多 有dual mode又唔受環境影響
又話部aw3225qf SDR peak brightness 得250nits,點解我仲覺得光過42 a90k 同18 notebook ips max 500nits
珍, 呢一樣好勸退, 令我諗起TN moon
但woled本身色水差少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞