[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#112 OLED新時代

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
過保後燒直接買新mon,幾爽。買oled嘅目的就係一有問題即買新mon,LCD咁難壞好難有確切目的
Lcd mini led/fald熱量高
Pg27uq過保即有壞機災情
只有最普通lcd係耐用
mini led變數太多,咁多chips搞分區,壞1粒就gg,啲LED燈又可能隻隻衰退亮度不一
LG嘅19V 駛唔駛搵返型號一模一樣定都係19V就Ok?
以前用pa32uc
有時有個分區會唔著
電腦用最緊要有得開關local dimming
平時關
睇片打機先開
唔太明添我做下功課先thx 巴打
我自己打算買LG 27GP95u/93u
上網搵咗排發覺有95R 95RP 95U 950好似全部一樣咁
有新買新
我原本plan 95R, 但今日發現有95U, 平啲同個支架好啲, LG 官網仲做緊discount, 可能都會轉95U
95U好似有typeC 頭
LG唔敢上網買
你就官網啲comment都係屌有死點唔肯換
所以都係實體店買好似安全啲
啱啱再睇好似唔覺有
而家照計要比咗錢先有得開箱check? 最尾唔夠5點都係要硬食
你啱confirm無
我見price.com有啲寫明check完先俾錢
成皮野仲要得2k
有咩問題? 我覺得好抵喎, 你淨係睇resolution唔識睇refresh rate? 32” dual mode WOLED都行唔到2K 480Hz
cooler master 咁不如等asus 佢都出2k 480hz oled
邊個會買cooler master 只會買asus/alienware
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞