[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#112 OLED新時代

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
原來係c2 lvl
本身用緊gigabyte G34wqc
想轉用4k mon 有剪4k片同執相需要
平時都會打下機所以想有埋144hz
想問下6000蚊筆直有冇咩選擇?

同埋因為用緊3060ti 所以應該run唔到4k game
係4k mon run 2k game係咪效果好差?
如果係咁既話係咪平平地買個4k mon for剪片執相
同依家個2k mon一齊用會比較好?

唔該哂巴打們
Oled其實真係要買
而家啲平面QD OLED係咪都係未有1隻有現貨?
建議等到年中, or 9,10月應該會平d
6000 budget 買 Samsung Odyssey neo G7,$5899。https://www.centralfield.com/product/ledsamls32bg750ncxxk/
玩4k game建議開 DLSS performance,FPS同2K無開DLSS差唔多
想問下筆直4000內想要隻27吋2k mon打機 想要ips,hz越高越好 有冇邊隻可以推薦下?
其實我想請問個mon有得插usb係用嚟做咩嘅呢!
如果可以出 32 C4 就好
電腦 mon 始終冇 α9 Gen6 4K AI 處理器
三叔oled mon有用電視chip既
但係冇 4K 16:9 平面 OLED
最細都42",太大,張枱無咁深
呢家新一代4K QD-OLED冇事了

我c2 WOLED都唔明顯 很ok
遲下睇G80SD咩料
霧面
三叔tv新matte技術就咁睇唔差啵 mon唔知會唔會同一種啦
TV唔算matte
Glossy+防反光
我淨係知佢新tv同mon都係寫glare free
其實我都唔太鍾意鏡面,防反光點做都唔夠霧面好
霧面畫質損失較大
都係……
我期望會有再細尺寸嘅 C5
Miniled mon就算唔開local dimming
表現係咪都比普通IPS好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞