[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#112 OLED新時代

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
C2 webos23升唔升好
想問下個Mon打機 個mon下少少會打橫有條紋閃黎閃去 係咩有問題
日森買隻aw3225qf 終於送到黎,只有buuble膠冇保護貼,角落位用電筒照見到非常輕微花,用時完全見唔到,照樣收貨算!

HDR 無得較光度,要用Windows 11 個SDR slider

你地windows 會唔會長開HDR
睇hdr content先開hdr
想問下日森美森之類買Mon 嘅話係咪要另外再買火牛?
我aw3225qf oled mon長開hdr,lcd mon長開亮度會忽光忽暗
如果你無轉插頭就買個條電飯煲線
自己換IEC電源線
咁你個SDR slider set幾多%?
我平時公司用A90k OLED 都係手動開HDR,同埋電視SDR HDR都可以較brightness

開關windows HDR Shortcut:
Windows掣+ALT+b
即係佢本身個火牛照用,轉返啱嘅頭就ok?
D人話HDR mode你用TrueBlack 400就冇事,你用HDR Peak 1000就會有呢個問題
我用27吋oled用呢個setting都冇事
4k?

不過我一日做<1小時文書野,未必感覺到太大影響
27吋4k oled係正常RGB排列
想問下32吋定34吋曲mon 好

再問34吋曲mon ips >=144hz mon 有咩推介
係新款qdoled先係呢種排列?
內置牛 淨係買條線/2腳轉3腳
咁正喎美日馬買mon 返嚟大唔大機會運輸過穩有事?照計佢地唔會打木箱
我上Dell訂等人解答
拍片開箱 由開amazon盒開始拍 有事就叫佢換
當然係無木箱啦!
早幾年美馬買 acer x27
無木架 淨係套個DHL大膠袋 好彩無事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞