[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#112 OLED新時代

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
唔開=普通ips光d
Gen 2 42寸4K/34寸 2K 距離50cm內 絕對會feel到
但主要原因 係因為像素密度太低
公司1080p mon 我都會覺得睇字有問題
但Gen3 4K 32寸 可以大幅改善問題

不過比較上黎 4K 32 IPS mon 一定睇字好啲
同埋所有 Oled mon 開word耐 一定會自動dim
因為白色底 所以 如果係文字工作者 唔好盲追捧oled
搭單問
27gp95u係唔係同27gp95r一樣
google完話係中國市場version, 應該都係同95r一樣係lg廠nano ips panel?
見凶宅得27gp95u賣
如果筆直3-4k PS5為主
都係放電腦枱用
有冇好介紹
想問4K mon 打lol 啲1920 game 係唔係會矇?
acer xv272k v3 $2699/xv275k p3 $3999 (both送game)
乜卡折墮到lol 4k都順玩唔到會矇
70ti super諗住垃圾game唔使睇畫質都係玩lol valorant 多有時先玩啲3A Elden ring 怕4K Mon overkill
送game
我本身用緊27 想買大一個size
正常係咪都6k+
都係果句,mini led唔啱pc用
咩叫個mon overkill?
btw,我70ti都照玩4k
32就得舊款或者雜小小既大陸牌子咯

現貨 | Machenike MK32UGSC2 電競顯示器 x 1 $3599

現貨 | GIGABYTE 技嘉 M32U 電競顯示器 x 1 $4099
睇hdr先show到個光度有用 其他位光暈問題仲大影響
有得熄local dimming
咁你用咩Mon?
都6000 不如加少少
呢個真 都6k 不如加小小oled 其他3-5k叫人上oled我都覺過份 呢個6k應該加
m27u
有冇lg 27up650-w用家?覺得點樣? 係黃金見到2000蚊左右,幾抵玩
主要原因係子像度排列唔同
高PPI只係暴力降決 好似android電話amoled pentile排列 睇字都係好差 只係暴力提高ppi先叫做ok
新手爬完文 想問下結論係咪睇字為主 (eg 股票) 係咪都係買番ips 好啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞