[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#112 OLED新時代

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
唔係
都係開好d

Sony m9 96zones都係開咗對比度好d
Reddit/巴哈問啦
連登 唔是高登
係到 就算你講埋budget 有限
27寸 會做嘢 唔打fps遊戲
都係叫你買4K Oled
根本冇意思 你推黎冇用
佢話會打機睇戲喎

多左了
我想放兩個mon 可以同事做嘢(一邊打機一邊做其他嘢),一隻過32吋唔啱用
不過我又真係唔打fps game嘅打下diablo 柏德之門之類
同時做嘢*
你揀既MON都正路
我會揀PA279CRV同27GP95R
唔該巴打,想問問27gp95r 有無啲差唔多spec 同價嘅其他選擇,純粹有啲唔鍾意個stand如果無其他選擇就繼續呢隻
同時要兩隻isp mon好似怪怪哋,不如打機果隻用va 或者oled 。仲有你用咩displays card?
27吋4k VA/OLED冇選擇
*高hz
4070啊,不過都會駁ps5打(用ps5打機多過pc)

btw VA 4k 有無咩推介?
同時要兩隻isp IPS mon好似怪怪哋,不如打機果隻用va,mini-LED或者oled。仲有你用咩displays card? 推4K gaming夠唔夠力? 唔夠力有無打算upgrade?
btw 好奇一問兩隻ips 會有咩缺點/問題?傻傻分不清
啲3A大作你用PS5推到60hz 已經好好,4070咁新都唔會咁快想換住啦。如果有舊Mon咪買咗隻工作用mon先,反正IPS Mon都成熟,應該無乜大改進。都可以玩雙Mon。
等得嘅話,另一隻睇戲打機嘅等年尾出哂oled,qd-oled新mon,價錢跌返啲又儲多啲錢再考慮。
我暫時兩隻mon 都係啲1080p 普通mon 咋一隻27 一隻24吋
其實無咩問題嘅,最緊要你知自己要乜啫。
就咁講有乜分別無意思,你落腦埸睇吓,對比完覺得IPS mon同其他mon 有無分別先最重要。
正過QD-OLED
唔好意思,做咗少少功課但都唔係好肯定
我可唔可以理解,如果少zone嘅話,對比度係會相對地低,同埋光暈係會大啲(先假設控光技術一樣)

因為呢排有睇到啲mini led,但係唔太肯定個dimming zone實際影響幾多
新1代mla woled好處就係開燈情況下一定係純黑+上到1300 nits,10% windows 亮度好過qd-oled。

用緊QD-OLED,啲色係正過woled,壞筆之處係亮度差過mla woled同無加圓偏振片搞到有環境光下show唔到純黑。好處就係高亮度下色無淡同多woled 1年保
香港有價未
用緊 M2 Air
想買個ultra wide
考慮緊 40WP95C-W
想一條 USB-C 搞掂曬 display 同叉電
有冇巴打指教下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞