[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#112 OLED新時代

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
可以簡單理解為local dimming zones愈多整體對比度愈高 光暈愈細

有d mon會有抑壓光暈功能 但有副作用

Mini led背光係幾萬粒像素共用一個dimming zone

OLED 自發光"dimming zones"係pixel level
US$ 1399.99
香港咪
想問下miniLED之前有巴打介紹隻coolermaster GP27U, 係咪都唔錯[sosad諗緊唔入LG27GR95U
好多mini led開local dimming都會有pwm閃爍
建議你買 samsung odyssey neo g7好啲
16:9 曲面
VA唔玩曲面可視角度同光暈問題嚴重到乜咁,mini led做得最好目前淨係得至少有一千個分區嘅mon。gp27u得576個分區,有咩災情網上都睇到
1152分區其實都唔好得幾多
有隻紅魔好似出咗隻咩五千分區
5088分區仲多過大size電視 大廠整好控光同軟件洗唔洗兩萬
除左睇分區要多之外,仲要睇佢既control chips algorithm 做得好唔好,而家D 一線brand都係做到一般般,二,三線你就唔好太大期望
未試過oled 同ips

最近想換兩個32 4K

工作需要長期同一畫面咁樣 係咪完全唔洗考慮oled?

打機同娛樂先諗oled 啦
成日打機 不過有工作需要 又執下圖咁

好似開住photoshop咁 怕長期同一個畫面會出事
有三年燒印保唔洗太擔心
miniled我覺得va明顯好過ips 睇過幾隻ips都唔係好掂 唔知係軟件問題定分區唔夠 va要平面應該得大陸mon
其實個重點唔係分區
係16:9 曲面on99
因為VA原生對比度高 配MINI LED好過IPS
光暈少 立體感好
16:9曲面呢啲睇個人觀感,我都用緊16:9曲面,1700R我都嫌唔夠曲,1700R只係望落去平咗,好過平面mon咁解
呢個都係考慮因素
同埋雙mon既話 1個oled既價錢已經等於2個ips

不過未試過oled 又心郁
我用過一次16:9曲面就唔想用了 感覺上視野好窄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞