[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#112 OLED新時代

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
唔駛要求乜led 物led
只係想搵部27" 4k 240hz ips ,竟然冇咁既產品
woled正正係我想要嘅matte screen
諗清楚
我用開c2 glossy
落場睇matte面oled 完全唔覺得靚
我都留意緊 27GP95U, 27GR93U 同M28U
我之前部1440P 係27GP83B
諗緊好唔好買多部27GR93U 做主Mon
點知入到黎發現 現在最新係興oled mon
睇IPS 即刻覺得睇唔清D 字, 覺得D色唔靚了
Oled唔同價位了

要8999
(FF) 希望多d廠推出Oled mon 做旗艦款之後
IPS mon 會降價 現在忍一忍先
ips好平了
27吋4k 144hz 做到2字頭
好多IPs mon都已經出咗兩年,無乜新款出。價錢都已經好低。oled 又賣得起價,又易燒印又盛。啲人差不多成萬蚊買返屋企都係預佢玩2-3年,對廠商嚟講簡直係完美商品。全部廠出新產品都玩呢啲新技術。
燒印保唔洗成本咩
而家giga就話有3年保啫,之前好似無乜邊間廠有。利申:呢排先跟開之前如果都有嘅講聲。
同埋佢夠膽保3年即係係Lab試好晒,普通用法3年應該唔會燒印。但係3年後就好難講。
OLED畫面出色,如果唔係成日要睇字。檯頭無位放雙mon,我都想雙修整隻嚟睇片打機。
qd-oled mon大部分牌子都保呀
之前dell 個隻舊款21:9 qd oled都大把人拎去保燒印啦
3000 買到 Lg 27gp93u?
點解我睇開個D 鋪 雖然係 3字頭 但係38XX
3年呀嘛,燒印係零件老化,用得嚟做主MON就好難避免有啲位會用多啲某隻色例如WINDOWS工具列。睇啲台仔又話要用純黑wallpaper,desktop又話唔可以放icon, 真係唔知佢用緊隻mon定係隻mon用緊佢。
不過貴呢樣嘢唔係件貨嘅問題,係我嘅問題嚟 一萬幾千對好多人嚟講唔係問題嚟。買完用得開心最緊要。
無野啦 我睇個間可能特別貴
有燒印保就隨便用啦 仲洗乜就住
放心 3年內實用到燒印保 冇你想像中咁堅的
屌,講起Dell就嬲。垃圾QC。
之前聽人講話u2718q抵玩,個個都推。買完保養期內壞2次,次次都要等佢送到屋企。一換一係好呀,但係我想隻MON無事無幹多過用佢個保養。睇返隻mon鑊氣好勁,大把人都有問題,轉hdmi仲會成個mon hang機要抆插頭,到而家都未有firmware解決。而家真係情願俾多幾舊水買個ui/ux做得好啲嘅mon。
u2718q塊lg panel有災情
Lg自己d mon都奶野
真 使用習慣問題
唔係一個人推,果時係一堆人推。不過果時出咗無幾耐,啲問題都未浮面。我都用咗一兩年先第一個mon出問題。
就算當佢個panel係lg害佢,我用個hdmi一開ps5就會成個mon hang機點都係Dell問題掛?而家次次開機前要手動熄mon,等部ps5 boot完先可以開返mon。
個個臨完保之前開100%亮度開足全日機想換新機,多人換到時就搬龍門架啦。做得生意係傻嘅一早執七咗。
要check到你一日用幾個鐘,做咗幾多次pixel refresh,唔會係難事。佢同你講數字唔合理,人為損壞。都真係口同鼻拗
呢個係邊款?而家仲揀緊個4k gaming mon (執相已fix asus PA279CRV)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞