[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#112 OLED新時代

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
25吋樓下4k 160hz有冇咩選擇
唔存在呢樣野 起碼都27
終於的起心肝去腦場買咗27GR93U
買之前都見到有位客人都係買同一隻
好似大陸panel?
求2024 mini led list
想買32寸 4k, 120hZ或更高, 打機睇片都想兼顧下 有咩推介? 暫時唔考慮OLED 因為見都多問題
same,好似鬧聲四起
想搵32 4k miniled頂住先
mini led都有mini led嘅問題
光暈 閃爍 背光delay等等
咁ips有冇推介
oled鬧聲四起?例如?
上面D comment話 表現起泡,停機做維護,畫面4方移動做pixel shift
聽完好似好伏
表面*
接受到曲mon就neo g7/g8
如果平面呢? 對曲面mon無咩好感
Samsung g8暫時無咩問題未見有維護提示,好似係關mon自動做。打機好似做左嬌視舒服晒。曲面1500先有感覺同埋對眼睇普通mon會變左舊電視圓角,1800無料到。
OLED自動做保養冇咩問題 唔太影響使用
係起泡有d驚
hello巴打對mon唔熟想請教大家
想買27-28吋mon
插ps5打機用,可能遲啲會砌埋機
有時會work from home
budget不限 我諗價位少過$5000?
見網上面話買咁細唔洗買4k
但係我都想買個靚少少嘅mon
自動維護同pixel shift係為左增加oled耐用方法所以無問題

係起泡唔知係曲面定今代qd oled 塗層問題
我對上一隻用隻Philips 十年前LCD mon
最近買左隻LG 27GR82Q 而家做文書睇白底黑字果陣 成日覺得個白底D光好微咁震下震下 想問下正常現像
我琴日用aw3225qf前都見到有起泡,著機用咗陣之後又唔見咗,左邊見到幾點
aw3225qf新生產終於有膠膜,我呢啲有痕人士見著mon睇唔到痕唔去rma了
【外星人!AW3225QF可以放心冲了!-哔哩哔哩】 https://b23.tv/b2YxvPO
早兩日unbox, 雖然都知塊膠膜係要搣落嚟
但係可能睇得多外國嗰啲搣咗成塊偏光膜落嚟
搣嗰時好驚
QD-OLED mon無偏光膜,最面嗰層係防反光塗層,之後下面嗰層係玻璃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞