[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#111 OLED新時代

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
影片主流都係60fps或以下
電影24,30fps

電視有補frames算法上120fps 不過未必自然
如果睇足球呢
nowtv有時會電腦睇
其實如果唔睇hdr同戲
就咁彩色畫面來講
mini led同普通led睇落分別大唔大
冇咁大
但mini led都會有光暈 同埋黑色冇咁黑
ho
平時打下機,唔多睇戲,係咪mini led 已足夠

之前啲巴打推嘅中價27吋都成8千銀
筆直大概5千,想要4k,色準唔差,用到5年

除非真係畫質有明顯分別,咁比多少少都ok
唔好意思 想問下巴打們 budget 3千樓下想要4k 唔追求hz 平時畫圖整片多 最緊要色水靚 係咪lg 27up650-w最抵玩了?
不如落場自己睇下個分別just唔justify到價錢個分別啦
分別一定明顯 特別係兩部放埋一齊比較 究竟個分別大唔大到值得畀多啲 真係睇你自己
過咗咁耐
可以揀嘅32 4k 144 mini led ips都係x32, pg32uqx, pg32uqxr
唔計天價嘅ucg同支那牌子
講錯
xr香港都係未有
你又啱

等腦場開返就落去睇睇
睇咗兩三日,睇到眼都盲,想請教一下

32" 2K resolution
曲定直都ok
120Hz

打機(steam +3A)同大量文書

MSI G32CQ5P
Dell G3223Q (知呢部4k)

揀唔揀得落手?

Alienware 好似冇出 32" 2k?

仲有咩牌子型號可以介紹?

2024緊係買OLED
大陸PG32UCDM 9999人仔,香港似12999。諗緊要行定水,但買水驚燒印要去保就麻煩。。
我都睇緊呢款
窮撚唔想錫住用
3年燒印保
驚最好買行
但會唔會好似手機咁pwm調光
同埋用冇耐開始色衰/變黃
唔會
同電話amoled技術唔同
原來
其實落場睇都冇咩用
鋪頭部部tune晒色 set到最鮮艷 最sharp
根本唔會睇到啲mon本質上嘅分別
想請教
用緊好多年前買既 xg2402 viewsonic

依家轉左4060 玩apex都係唔順
係咪要換mon? 感謝
Mini-led最大分別嘅Blooming同contrast唔夠高 Tune極你拼埋都會睇到分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞