[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#111 OLED新時代

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
有機會唔關個moon事
4080super個價仲平過買aw32喎
Ching 有無D意見,想買32 4K 144 Hz mon
人在UK工作, 平時做野多,都會打下機, 考慮緊以下2個Mon或者有無其他推介, Budget GBP 700以下

Samsung Odyssey G7 LS32BG700EUXXU 32
- £635.13
- Comment QC 唔係幾好, 有OS可以睇Netflix,但好似話成日detect唔到PC,要用remote先好似電視轉Source

Dell G3223Q 32 Inch 4K UHD
-£639.00
- 要額外買Soundbar
MSI MPG321URX
32" 竟然咁少nano ips panel,真是打左個突
Nano IPS好似得LG出
MSI 有quantum Dot
係,屌佢得一款model有
我換過條DP 線都係出黑橫線
卡由3080 轉埋4090 都係咁
4090 係顯示卡技術十年來唯一突破
4090 以下全部垃圾
AMD 又垃撚圾
根本就借錢都要買4090
否則玩PS5 好撚過
真係咁多game玩咩
但係而家得4090d
覺得唔夠錢買4090
或者真係唔係打咁多機
一律建議PS5
慳好多
香港仲有4090 賣,食炒食骨啫
算啦,4090d 算數
咁直頭唔好買
根本要寧用I3都要谷budget上4090
話之佢推唔推到
真係無卡用嘅可以買張4080super最平嘅玩住等新卡
有冇重裝過driver full screen 驚轉畫面係會黑一黑
星期一買咗個新mon, 好近咁睇左右近框既部份會比個框後邊既黑影遮住
感覺就好似個mon表面透明到見到邊框
仲以為自己個mon有事
今日去腦場睇原來大部份新既mon都係咁
你地近期新買既 mon又如何呢?

仲要比大行貴
大行都有coupon / 信用咭用下

現金價仲要比出面高

而家有好多其他嘢都用到GPU
睇片AI upscale,執相等都用得著張快些少嘅咭
Mon臂除左夾枱同鑽窿 有冇座枱款 張枱夾唔到又唔鑽得窿
上牆
實時AI upscale仲係麻麻地 油畫化為主
我覺得用返落舊動畫都幾有用:
Anime AI Upscale tool - 2x_AnimeJaNai V3
https://lih.kg/3629666
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞