[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#111 OLED新時代

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
都會有burn in問題
Msi mpg 321urx 8999 HKD
平過dell 3舊水
出咗價?
邊度有
問咗科訊, 另外漢科話今/明facebook開po預購
唔該晒,等我Moon post 先
burn in 快慢多數好考佢用乜發光材料,LG WOLED電視多數係保5年,你就當最快5年後burn in,第1代QD-OLED (34吋/S95B電視)比第2代QD-OLED(49吋/S95C電視)同當時WOLED都快亮度衰減,係第2代先叫明顯改進,而第1代未出現burn in case唔知可以用幾耐。

第2代QD-OLED都係上年先出,發光材料同亮度衰減問題好過第1代好多,不過仲未有人燒,所以答唔到你(第1代panel嘅AW3423DW short circuit 用咗2年未燒)。

不過oled你當消耗品就得,過咗保唔洗諗換新就得,隻panel都停咗產。
lg得旗艦電視係5年 其他都係3年保

Rtings煲機結果都會燒印問題
G3用咗mla壽命反而大跌

當然正常使用算耐用
$9000 口價似大陸水貨,香港我估未必咁平
LG G4用第2代MLA panel ,唔知壽命點,唔知改咗發光材料未。當然電視同mon 比嘅話一定係mon耐用過電視。LG G4要等燒機測試,宜家淨係敢買LG C3/今年出嘅C4做電視(假設屋企人買LG嘅話)
咁唔洗買rog 啦
15999就夠買2部msi
真係$8999

rog繼續自high
空宅 有個千二蚊加兩年保,買唔買得過?第4年5年壞換新model當70%價格.想買samsung g8
***禮拜一收走我mon換panel,啱啱打黎話聽朝送貨,咁快手架咩仲預有一個禮拜冇得用
都唔知會唔會眼見冇事過轉冷河咁就番黎,冇同我換件
4月先送貨
已訂
我覺得有機會早派,Reddit Euro, UK, 澳洲都3月派
駁PC唔洗諗DV
基本上要買隻機頂盒先得
想問下msi 呢隻評價係點?值得等?
值得等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞