[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#111 OLED新時代

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
今日先開返工
啱啱行黃金
見到幾多人買Mon
估計原因係firmware 定dp 1.4問題?
nvidia driver 問題
dsc + gsync就會閃
大家對眼離隻moon有幾遠?
房細,枱又唔深,隻隻moon個stand又大到成隻龜咁
終於捱到返屋企插著個新MOON 來用
黑mon一下
好似windows switch hdr on/off 咁
好多時都係線問題,G sync會用多咗bandwidth, 之前幾隻mon用原裝線(LG/ASUS)都閃, 換咗dell線先冇事
舊Moon壞左想換隻平平地既曲面2k moon ~2千左右

睇到msi有隻g271cqp e2好似幾好 想問有冇伏 或者更好選擇

Display卡用開n卡 玩steam game多唔該各位大佬
電腦有rtx vsr演算法我覺得唔錯
不過睇原生hdr野係用tv app好
Dell 隻qd oled 同之前用緊既三星g7比好似冇曲咁
本身間房已經有部c2 同apple tv,諗緊買唔買多部apple tv連隻moon,硬係覺得電腦netflix同disney plus個dv 柒下柒下
Vsr油畫化
我以為你哋講緊in game玩緊會閃下閃下

Alt tab閃應該關隻game/driver profile事,alt tab黑幾秒就nvidia driver問題,屌咗好耐都唔fix
三星係曲d
1000r vs 1700R

windows HDR係冇TV apps咁靚
1700R已經唔太feel到個曲 小小曲 32反而仲易睇哂個mon
主力 Mac + PS5, 本身用緊 27 吋2k 144 VA mon, 諗住換枱升級
不過PS5 又唔support ultrawide,應該等下 27 吋 QD OLED 好定係上 32 吋 ultrawide 好
印象中Windows 11 alt tab出Desktop係冇事
但我隻lsx一代冇earc,唔知點連部appletv
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞