[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#111 OLED新時代

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
我用JOLED,主要係
1. 亮度唔好太高(我通常calibrate做80 cd/m2),我個位本身就暗。
2. 避免停留喺同一畫面太耐。唔嫌煩,可以set2-5分鐘出screensaver
你部c2有冇叫過你做pixel refresh
就快夠買2部msi粗用
點會冇
我部c2 唔係燒印, 應該係啲排線有問題先有flickering
我部冇叫我做過
想問
LG 27' UltraGear 4K 27GP95R-B
呢隻點睇
好唔好?
我嫌佢光得滯,所以都較到偏暗

感謝哂大家教路
另外有個on9問題,如果保養期burn in 換咗一次,如果之後都再burn in,咁仲有冇得換?
我都係新玩OLED,未試過,等其他師兄答返你。

另外值得一提嘅係要避免比太陽曬到隻Mon ,organic嘢UV好,heat好,都會加速佢decay。
邊款
買到2部LG 42"C3
其實用oled mon有無話有咩軟件必裝用黎保護oled?
例如桌面icon自動走位咁
定開曬mon內置保護就咩都唔洗理
我就咁開左auto hide icon and task bar
我本身就桌面冇icon, wallpaper 1分鐘轉一次,taskbar auto hide
Wallpaper 1min 轉一次會唔會好食電?
Desktop冇問題,而且轉幅圖應該唔食電
ASUS香港代理不嬲賤種黎
用咗c2兩年想換了 睇文字真係攞命 買個副螢幕又唔方便
睇字ok嘅 用150%UI
灰底白底睇字 唔掂 咩ui大細都係咁
灰底會點
我通常都係白底 or 黑底
屌$15999買部65" oled,打機覺得太大時,較2K畫面(點對點mode)
4面黑邊縮返細畫面
睇戲開返全fullscreen
搞掂
幾時會有27 4K OLED HDMI 2.1
睇邦尼幫你s95c嗰集話大mon多數係用oled用背光,唔似手機直接像素發光,所以用得耐反而無burn in問題(2021年打後oled電視/mon),多數係色衰/亮度衰減問題。2020年以前嗰啲LG WOLED電視多數死於死點,用得耐越多死點(靠邊緣多)。burn in問題多數係WOLED初出嗰幾年先有(2013 LG出第1部woled電視)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞