[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#111 OLED新時代

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
想問下用緊4090加4k 160hz LG mon full screen 打機轉返出desktop會黑畫面幾秒

會唔會有方法秒轉唔黑畫面?
Ollin好用,就想換Mon掛返上去都好方便
有冇d mon arm 個c 夾 夾到成6-7吋厚嘅檯
如果平時都係睇片,youtube 4k呢d
係咪4k 60hz夠晒?
最多27吋最好24吋
同問
認真講句,今日唔小心轉咗60Hz,我睇個滑鼠都覺得唔smooth ,根本用唔落,除非你係冇睇過60以上嘅,如果唔係都幾難接受到
呢個就係NVIDIA卡用DP 1.4 (DSC On)嘅戇鳩Bug……暫時只能夠用滿血HDMI 2.1 Port 4K 144Hz完美解決所以點解我咁強調既然依家啲新Mon俾得4K 240Hz仲要賣成皮嘢點解唔俾滿血DP 2.1 Port行原生4K 240Hz至少50甚至60系NVIDIA做準備啦,仲喺度壓乜撚嘢縮 (平Mon唔俾我都覺得理解到)
我依家就係用緊4090 & 27GP95U (滿速HDMI 2.1唔駛開DSC直接行原生4K 144Hz 10 Bit) 我都會成日Full Screen打機然後Switch Mon所以一定要咁嘅Set Up呢個“黑幾秒Bug”對我地呢啲人嚟講係好撚Confused……
黎緊砌部4070s電腦,會同部ps5共用一個mon
主要打機用 olg/steam game/3a大作/fps 都會玩下
唔要曲屏27寸左右
應該買4k定2k mon好
畢值3-4k
感謝巴打們
不過價錢貴一倍
咁24/27吋有冇介紹
睇左lg但柱位好大
腦場都清一色初四先開?
定係有d都提早開?
之有有巴打推薦 AW2725DF,sales 價7399
咁我要60hz算
唔記得你要4k上面個Mon 係2k OLED only
我唔打機但睇戲睇片多
4k 唔洗諗
唔係好得,啲殼, button, OSD都柒, 冇得同dell/asus比
4k 144Hz IPS,$5000都有交易嘅,不過睇戲OLED真係差好遠

香港唔知貴幾多呢
係咪3月會有?
VX2722/27E1N8900, 而家好難買到+貴

加多少少買240Hz好過

嫌貴就買27 4K 160Hz嗰啲IPS

難聽啲講LCD睇戲不如唔好睇

HDR一坨屎

一係就買LG C2電視
睇戲宜家係咪冇咩片支援144hz或以上?
去到咁高其實有冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞