[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#111 OLED新時代

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
市面上有咩 5k2k (5120x2160) mon買到先,用住再等Oled 5k2k
U4021QW
估唔到都要成皮
除左dell有冇其他牌子平少少
見佢有tb3我又用唔著
唔多 msi好似有一隻
我覺得啲價又係離曬地 完全唔值
唔明16:9 都4k主流
21:9 仲係3440主流真係慢
21:9本來係非主流
想試試打機+文書,廣闊視野
我試勻4k 21:9 oled 打畫質靚嘅game
我目前排UW>oled>4k
個mon闊咗真係最直觀嘅upgrade 特別係open world

qd oled就算係sdr之下色水同影像銳利度都係好有幫助

4k :一影響fps 二 好多時候連啲材質都唔係4k
你個mon係4k都冇用
可以的話當然我全都要 但如果有取捨嘅話我會咁樣排
預咗畀廿巴負皮
急不及待想玩玩
呢個組合要等1,2年先出產,真心慢
等吓係好事黎
慢慢睇清自己要啲咩 唔要啲咩
買買買 買到麻木曬 不如享受住現有嘅先
我都係
同埋今日2000fun 訂既話已經變咗五月中
我覺得係4k>OLED>UW

4K清咗真係最直觀嘅upgrade
呢家應該好少game冇4k texture
就算冇 感覺上都會清D
想請教下黎緊會唔會有4k oled 4k 27吋
msi果隻27得2k
例如呢隻十幾年前舊game
ue3引擎 冇4k texture
D線條仲做到精緻感

間中開返啲舊game 唔多唔少都有喺畫質上做啲提升
所以話4k唔明顯 真係講唔過去

不過咩為之upgrade 因人而異嘅
個人係4k>oled>>>>ultrawide

補充下對由2k rt換做4k嘅感覺
我本身都好爭扎 上咗4k但係犧牲raytracing 感覺好難接受
不過換完之後,發覺4k+oled+240hz個得著 係輕易蓋過冇咗raytracing嘅失落
師兄lg隻32ur550-b 你點睇呢?
其實點解唔直接係漢奸官網直接訂?
呢個牌子都要咁貴???
2000fun 有得碌卡唔收charge, 同埋漢奸最早無第一批貨
最簡單 我連電都唔洗插都已經知隻mon係咪uw 仲唔係最直觀
但重要程度就因人而異啦
你知自己要咩就得 洗自己錢最緊要信自己
好似未見其他牌子有喱個spec
咁又唔好咁講
四大板廠啲嘢都見得下人嘅

佢應該mark 錯咗
datasheet 同 webpage 唔同
webpage 係普通hdr 400
係2kfun 訂, 啲貨唔係都係由漢奸代理來架咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞