[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#111 OLED新時代

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
果時淘佬,二三百蚊條1m長宜家唔知有冇平d

住日本
mpg321urx直頭3倍
mag321upx都2倍以上
貴少少仲有AW3423DW
LG隻27gp95rb用咗啱啱好1年突然打柴
想問係咪有3年保
咁AW32 AW32同AW34同價位?
AW32冇貨
試下直接聯絡日本Dell

34吋4k oled啵
有啲期待
2025年Q4
上埋市應該2026年
我依家開始儲錢 到時就差唔多了
34應該唔會好進取受眾唔多
之前34吋ips好貴
唔知係咪少眾啲
同埋我窮
打機個時Afterburner 3xfps,samsung個ui出浮動9x呢個唔知係咪fps.想問下呢樣係咪vrr既黑科技?打機幾順,舊mon肯定好lag.
vrr唔係令個mon嘅更新率同隻game嘅更新率同步咋咩?
會增加fps㗎咩?
34oled除左第一開波出個次貴(但個次無記錯係第一隻高hz oled)之後今次共碩34oled定價都唔進取唔洗5位數先
我諗緊會唔會有二線line up
例如唔係rog係tuf嘅出oled
我覺得而家oled性能太好
旗唔旗艦根本冇乜分別
正常唔會 啱啱rog先當旗艦出 點會即刻出二線產品打自己旗艦 除非大陸廠出賤價(5-6k)做爛個市 嚟個大普及之後先有機
不是太好
今年QD-OLED mon光度仲係2023水平
我覺得正常打機已經夠有突
我硬係覺得而家啲game嘅HDR最佳化唔係咁好

畀我嘅感覺係有SDR畫出嚟之後夾硬拉大個對比度同色域 好似嗰啲youtube旅遊片嘅封面咁
極度唔自然

示意圖 希望你get到我講緊咩

再光/增加個色域 啲遊戲廠都跟唔上
當然我估睇片可能會更加有幫助
我用緊s95b睇sex education
都已經覺得拍得好靚
spec上就算再有突破 我已經覺得係邊際遞減 嘅臨界點

好快變到啲iem市場咁 玩到冇嘢好玩
唔係隻隻game個hdr都靚

睇UHD BD會好D

S95b係電視緊係靚
10%APL仲有9xx nits
又有影像處理器+算法強化畫質

QD-OLED MON 10% APL得返4xx nits
所以都係買平嘅算 反正永遠比唔上電視
知足常樂
Trueblack400真係弱少少個太陽唔同晒。我部notebook 4k oled trueblack 500還好d。
電視QD-OLED 90% REC.2020
落到Mon得返80%
係做唔細定係咩原因
點解啲性能永遠爭一節?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞