想離婚、離緊婚、離咗婚、過來人傾下計好嗎

811 回覆
60 Like 88 Dislike
咁你入黎做乜撚野
曬命定贈興
離婚唔難,難在離婚之後。

小朋友去向,生活開支,住屋問題,仲有小朋友情緒變化

如果搞唔掂呢4樣,都唔好諗離婚住
咪分囉,有賺錢能力嘅幾時都會搵得返啊
一結咗婚有埋兩邊屋企真係最煩有時根本唔係兩個人嘅問題,淨係講婚禮點搞已經感受到

不過我上面意思係性格上嘅缺點應該唔多唔少都清楚掛,雖然好多人對結婚充滿憧境以為拍拖嗰陣有咩問題結咗婚就會解決到
性格都唔會跟一世
生完個人都會變
有冇定期扑野
有冇男人成功爭取到女人既資產同贍養費
女人想扮靚大把方法
做gym、護膚、箍牙、髮型、化妝、襯衫
仲可以做醫美(唔係整容) 做完個樣後生十年
就算未到「靚女」 打扮左都可以去到中上
只係睇佢想唔想為左你花時間、心機同錢去扮靚
呢啲就要取決於佢生活忙唔忙(洗唔洗湊仔)、性格價值觀同錢
如果你想佢扮靚啲 你可以俾錢佢買衫買袋買化妝品 都可以俾hints佢話:「想老婆多啲錫自己 有閒錢打扮」 「想同你靚靚咁去旅行/餐廳食飯」
仲有一招係你都好注重自己儀表 我識個男人成日話要箍牙又成日去睇衫做gym 當你仲識打扮過佢既時候 拖住佢出街佢會唔好意思 就會自動自覺扮靚啲
咁落去大家裂痕會更深
做唔成夫妻都仲係小朋友嘅父母
好來好去啦
精蟲上腦囉。 10個男人10個都係咁
兩年一次算唔算定期?
扑完野有冇feel 到感情?
結婚前梗係乜都好架啦。 如果結婚前都知有問題就唔結啦
同埋好多嘢真係要一齊生活過先知。 一齊生活任何決定都會影響以後生活, 但係拍拖任何決定都係影響嗰一晚之嘛。
有個 friend 出糧就成份糧上繳中央, 離婚之後攞翻D物業同錢算唔算
巴打幾多歲?睇你啲描述好似對老婆已經無哂感情,對小朋友都係責任多過愛,又唔想小朋友跟你,咁襯後生啲野拿拿林離過新生活啦
巴打有無教學做福人群
掉返轉 大把男人亦都係巨嬰
生活自理能力冇 責任感冇 只係打機打機
大把女人嫁咗只係做女傭
我都係
但無結既話 應該唔會結
同會分開 就算再拍都唔會結果種
我知我愛佢 但現代真係可以唔結
搵男人笨 同女人結婚其實
唔講錢方面都好

但結左 係關係穩定左
有嘈 但好多時都好恩愛
成日想見佢 結左6年都
都唔少係「拍左咁多年係時候要結」「唔結就分」架喇
無乜特別教學。 公平咁分翻之嘛。
我都睇過,睇黎個分居1年應該有得走位,
所以律師有人幫襯
開得Post都有答案啦
拖多陣囉,拖下拖下就一世
唔使架, 我上面答咗
法庭係唔會反對“離婚”。 因為同意就分居一年, 唔同意就分居2年。 搞得手續嚟2年好快過。所以法庭基本上係唔理。
法庭只係負責分身家同分細路
點解咁有迫切性?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞