想離婚、離緊婚、離咗婚、過來人傾下計好嗎

811 回覆
60 Like 88 Dislike
初初都覺得係,但耐左就知唔係個回事,放假又唔一齊放,同我做乜都提唔起勁,出去同同事fd 食飯就好積極,就知道有啲野係唔同左
暫時仲係有啲,熱情就算熄滅了
結咗婚唔夠1個月,拍咗3年
對方脾氣唔係咁好,雖然已經有改善
拍嘅開頭我考車,考第3次都肥佬會俾佢鬧 ,我自己俾咗好多錢同時間補鐘都肥,考完心情好差,本身無喊,俾佢鬧到喊,嬲到差d 唔想考第4次,最後pass 都唔想喺佢面前揸車

而家日常相處磨合到無乜大問題
佢嘅朋友都話佢腍善咗,問我有咩馭夫術
都係軟硬兼施,而佢都愛我先有d 改變
但人都底係咁,點改變都係離唔開本身性格
一有事要一齊做,或佢要求我做決定就會有好多爭執
好似一年前裝修、前排搞結婚嘢就會隔一兩日就嘈
嘈到我唔想同佢行落去
佢要我去揀去決定,佢唔想煩,但又會質疑我點解要咁決定
唔知係咪佢負責出錢,好多時佢態度唔係太好
佢對佢媽都係咁,佢係錫佢媽嘅,但平日佢心情唔好佢媽講一兩句嘢就會鬧佢,好煩,行開
心情好時會主動約阿媽食飯,搭晒阿媽膊頭

喺婚前炒過一次大鍋
同佢講佢對我態度愈來愈似佢對住阿媽
我都知遲早有一日都會好似佢阿媽咁,成日硬食佢啲差態度

有時諗佢脾氣唔太好
但又去到對我動粗同講侮辱我嘅說話
之前無分開可以話未踩到我嘅底線
忍到最後要爆佢或冷戰時佢會收斂一吓
只要唔好有比較煩嘅嘢要一齊搞,其實都係幸福嘅
搞婚禮最後我抱住個心態係好似返工咁,捱過個project 就會完
而事實係一完咗禮婚就係平淡嘅開心
所以我諗一生小朋友就日日嘈,好快離婚都似
未有共識生定唔生,但我同佢都覺得婚姻重要過小朋友
你講得好啱,如果個另一半由朝到晚都發癲鬧人,睇吓你到時點樣得閒向內在需求
你講嘢難聽得嚟又真係講事實
佢個故仔咪好似12日嗰位女主角咁
我唔係笑佢,因為我個情況仲差過佢已經有埋個女
所以以我過來人來講,快啲離婚
咪就係囉,你有一千歲可以等到人哋改埋個性格先相處到?人只可以選擇唔可以改變
你講得啱,結果都係一樣,快啲去睇叔本華嘅書「人生智慧箴言」
我睇完都好後悔,點解我未結婚之前未遇到呢本書
人地唔係將愛情Priority排第一
你咪出去做自己野eg發掘興趣,擴大社交
令佢覺得有新既野可以探索咁先會產生新既吸引力
令佢覺得你仲有新鮮感
咁分開係遲早既事
唯一可以做既係鬧交個陣唔好癲埋一份
以事論事,唔好再用情緒還擊

大家都已經係成年人,治愈自己既精神/感情創傷既人都係只有自己
佢一定係有野想要,但用錯左方式
細個肚餓可以喊引阿媽比奶你飲

但人大個左,就只能靠自己解決
12日?
你點呀 還好嗎
直接問條女重想唔想一齊算吧啦
即去
多謝介紹
條女唔想做衰人,拖多排睇吓你頂唔順冷暴力先、定佢終於頂唔順你 身邊好多例子,你都係搵吓新興趣識吓新朋友 但唔係for挽救,係for你自救
咁你咪唔好結婚洛
大家咁話啦
唔抵得張圖偏頗啫 你同意張圖嘅話 你老母都係當個西個係八達通 當你老豆係atm啦
幾高質既討論
睇黎係有識之士 既女權撚
一唔順你意 就人身攻擊
張圖泛指女人
我講緊「大把」男人 而唔係全部男人 全部夫妻
喺冇否定現實會有例外狀況嘅前提下

你就指明 叫我唔好結婚
一係你就攻擊緊我
一係你就泛指所有夫妻 即係include埋你老豆老母

唔好五十步笑百步啦 用下腦
咁大篇唔明你up乜撚
老公你自己簡 簡左巨嬰 有咩好怨
你覺得全部男仔都係巨嬰咪唔好結婚

忽然人身攻擊我做乜9
我又有話所有女人都係咁咩
呢d一問就死架啦
點都好,都係講個d野

無留意到原來係巴

呢d野企係度得唔到,跪係度就更加得唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞