想離婚、離緊婚、離咗婚、過來人傾下計好嗎

1001 回覆
71 Like 97 Dislike
你係男定女?
咁似係佢天生性冷感 要睇therapist先搞得掂
30已經會。
無錯。 習慣都係幾十年形成嘅, 係無可能改。 勉強改, 一係過得幾個月就變翻舊時咁, 一係就辛苦到想死。
唔好話邊個啱邊個錯, 只係大家唔夾。
你可以做嘅唔係嘗試改變佢, 係搵一個夾嘅。
你哋結左婚幾多年?
同另一半識左一年就閃婚,結婚4年,分房瞓有一年,宜家我話要冷靜分開。
同老婆17歲拍拖,識咗18年,
17年去結婚,20年生咗個女
兩個人還好,但生完發覺好多小問題日日去發生磨擦,
好攰好辛苦,
一有磨擦,就聽你算,你話事你鍾意點就點
無事就無事,一有事上黎,對家都唔想理大家,可以唔講野,講野都係一兩個字去應機
以家生活真係為左個女著想...
如果你哋冇小朋友,你會唔會同你老婆離婚?
有小朋友係好考驗夫妻關係,因為有小朋友而磨蝕婚姻,睇到身邊太多有小朋友,夫妻關係唔好成日吵架,冇左感情。。
完完全全後者
無嘈無事正正常常就安安穩穩,
但一嘈仆街囉
以前都叫嘈完隔一兩日無野
以家嘈完大家唔理大家一個禮拜都有
對答都係哦好得你喜
點解?
見身邊唔少已婚朋友 都係因為個細 忍落去
時間係會磨蝕婚姻,當大家感情愈來愈淡。我以前都係嘈一兩日,但係個問題冇解決過。。。
大家愈來愈hea個關係
對住個自己唔想同佢一齊既人有咩意思?
一結婚後對方原形畢露,冇尊重過我,體諒佢工作辛苦,返來屋企發脾氣,唔想同佢嘈忍佢,其實少少事佢都語氣差罵我。
之後到傾生小朋友問題,佢死都唔戒煙,結婚前應承我會戒,點知愈食愈多,屋企成日煲煙,叫佢唔好屋企食又唔聽。佢覺得食煙生小朋友係冇問題,完全冇考慮我感受,覺得佢好自私冇資格做爸爸。
上年巳經想分開,試過返左娘家住,佢改左去另一間房食煙。。
其實佢本性係咁,係我冇諗清楚結婚。
有跡象覺得佢出軌?
屌 啱睇咗你個回覆 真係有九成似 唔同嘅係冇沖第二次咁多
如果睇唔到將來有幸福,一齊落去係唔work,何必勉強自己?
結婚係衝動,離婚唔係衝動,冇人想離婚,睇到個婚姻冇信任同失望,夫妻冇左愛護大家,呢段婚姻有咩意思。
純粹有個(人格)信得過嘅伴...
宜家好多人都信唔過。。。
滿口謊言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞